Hopp til hovedinnholdet

gode råd for å få flere medlemer i korpset

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei : ) jeg er en gutt som spiller i et korps. jeg liker meg veldig godt. men når jeg begynte i korpset var vi 75 stykker der. det samme året ble det bytta dirigent. og nå 5-6 år senere har vi fortsatt samme dirigent men vi er bare litt under 20 som spiller. og flere sier de vil slutte. vi trur det er pga at dirigenten er litt for streng og kip. men jeg vil at flere folk skal komme inn igjen og ivartfal gjøre at ingen vil slutte der. har dere noen tips om hva jeg kan gjøre? det eneste vi har er at vi har kakao i pausen og, reiser til danmark for øvelseshelg, gautefalltur på vinteren og lange reiser som foreksempel paris til sommeren. men detta er tydligvis ikke nokk. hva kan gjøres for at det blir kult å gå i korpset? hva gjør fotball osv det så mye gøyere enn å gå i korps.. konkuranseinstinkt kansje? håper dere har noen gode råd for å få flere medlemer i korpset hadde jeg blitt happy ^^ mvh korpsgutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Så flott at du ønsker å finne måter som gjør at flere i korpset fortsetter!

 

Jeg jobber selv som instruktør og dirigent i skolekorps. Her kommer noen tips på veien som kanskje kan bidra til at flere synes det er gøy og fortsetter i korpset:

 

- Musikerstyre 

Har dere noe musikerstyre eller tillitsvalgte blant musikantene i korpset? Slike tillitsvalgte kan bidra med å snakke musikantenes sak på styremøter, slik at styret velger å gjøre ting i korpset slik musikantene ønsker. Eksempelvis så kan det jo være slik at styret tror det er gøy for musikantene å reise på et stevne, mens musikantene heller vil melde seg på i en konkurranse eller reise på et seminar. Derfor så er det viktig med tillitsvalgte musikanter som kan si i fra til de voksne hvordan dere vil ha det. De tillitsvalgte kan også på vegne av alle musikantene snakke med dirigenten om hvordan man vil ha det på øvelsene, hva slags musikk dere vil spille, hvordan dirigenten bør være mot dere og dere mot han/hun osv. De tillitsvalgte kan også ta initiativ til sosiale happenings for musikantene.

 

- Eget korps/ensemble for de eldste

Hvis dere ikke har dette, så bør dere lage det! Eksempelvis så kan det være sånn at alle fra ungdomsskolen og eldre får være med. Denne gruppen kan øve én gang hver uke eller annenhver uke, i tillegg til de vanlige korpsøvelsene. Dirigent for gruppen kan være korpsets dirigent eller en av instruktørene som dere liker godt.

I gruppen for de eldste kan man spille litt vanskeligere musikk, ha egne sosiale happenings for dere eldste, kanskje reise på en hyttetur sammen osv. Det er viktig at de eldste får være litt sammen med hverandre uten at de som er mye yngre er med. Man skal belønnes litt for å gå i korpset når man blir eldre, og en slik gruppe for de eldste er en fin mulighet.

 

- De sosiale miljøet

Gjør morsomme ting sammen utenom samspilløvelsene. Korpset kan gå på kino sammen, spille bowling, spise middag sammen, gå og høre på andres konserter sammen osv. Gjør ting dere musikantene har lyst til, så kom med forslag til styret og dirigenten. De voksne vet ikke alltid hva dere synes er gøy, så her er det bare å ta ansvar. Bli bedre kjent, og det blir morsommere å spille sammen! :)

 

- Konserter og eventuelt konkurranser som dere musikantene har lyst til!

En del korps velger å melde seg på konkurranser. Eksempelvis så arrangerer Norges musikkorps forbund både kretskonkurranser i hvert fylke, samt Norgesmesterskap for skolekorps. Det går også an å melde seg på til ensemblekonkurranser, dersom bare en liten gruppe i korpset vil være med. Konkurranser er en fin måte å jobbe mot noe i fellesskap. Man øver inn noe sammen og kan finne på mye moro sammen (også sosialt) i oppkjøringsperioden. Konkurranser skal ikke være dødsalvorlig eller skummelt, det er en fin måte å vise fram korpset på og få til noe sammen. Det er også fint å få høre hva andre korps jobber med og spiller, også er det selvsagt veldig spennende å se hvor man havner på resultatlisten. Det viktigste er uansett at konkurransen blir en fin konsert man gjør sammen, og at det er gøy at ikke bare foreldrene kommer og hører på. :)

Ikke alle korps velger imidlertid å konkurrere. Uansett så er det viktig at man finner konsertprosjekter og musikk som musikantene synes er morsomt å være med på. Det er viktig at dere musikantene kommer med forslag til hva dere har lyst til, gjerne gjennom musikerstyret/tillitsvalgte. Det samme gjelder hvor dere vil reise på turer, hva slags seminarer dere vil ha osv.

 

- Få med deg de andre og bli med på sommerkurs gjennom NMF.

På sommerkurs blir man kjent med mange i andre korps som er like gamle som en selv. Det er ikke skummelt, og man får bo på rom med de man kjenner fra før hvis man har lyst til det. I tillegg til spilling i store korps, ensemblespilling, spilletimer og konserter, så er det mye sosialt. Grilling, bading, volleyball/fotball osv. For mange er sommerkurs veldig motiverende, og er med på å gjøre at man fortsetter i skolekorpset sitt etterpå.

 

Dette var litt tips på veien! Håper noe kan være til nytte. Lykke til videre :)

Vennlig hilsen
Ung.no i samarbeid med UngInfo
UngInfo er et informasjonssenter for ungdom. Spør oss om utdanning, jobb, bolig, ut i verden, helse & sosial, jus & økonomi...eller andre ting du lurer på!

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hobby
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hobby


Quiz: Hva vet du om å tilfredsstille?

Hva kan hindre en orgasme?