Hopp til hovedinnholdet

Nå føler jeg at det eneste mammma og pappa er opptatt av er korpset

Jente
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 12 år, og fritida mi er stappfull av hobbyer, aktiviteter og ting jeg skulle ha gjort. Jeg driver med korps og volleyball, og av det blir uka mi temmelig full. I tillegg skriver og leser jeg veldig mye, og jeg bruker tid sammen med kaninen min. Men det er en ting jeg vil gjøre, noe som liksom ikke går. Jeg vil ri, drive med hest. Jeg gjorde det før, gikk på ridning, hadde fôrhest... Men nå føler jeg at det eneste mammma og pappa er opptatt av er korpset. De vil at jeg skal bli flink, det er jo fint. Men jeg føler liksom at det blir litt vel. Øve, øve, øve. Korpset, korpset, korpset. En gang sa jeg at jeg ville slutte i korpset og begynne med hest igjen istedenfor. Da sa mamma at slutta jeg i korpset, fikk jeg ingen støtte fra dem. Da ville de ikke kjøre meg noe sted, betale for noen av mine nye fritidsaktiviteter... Åå, jeg blir bare å sint! De forstår heller ikke hvor jeg vil med hest. De tror jeg bare vil bli en helt normal hobbyrytter med gummistøvler og pinne til ridepisk. Men nei, sånn er det ikke. Jeg vil ri en sprangponni,, jeg vil nå langt. Jeg vil bli proff. Jeg vet at det koster mye å drive med hest og sånn, men det koster mye å gå i korpset også. Det vil de betale for. De ble sykt sure da jeg begynte å gråte fordi jeg ikke kunne leve uten hester. For helt seriøst - jeg fikser ikke en hestefri hverdag. Egentlig synes jeg korpset er kjempegøy, jeg er faktisk en av de flinkeste, og jeg har egentlig ikke tenkt å slutte heller. Men når korpset sperrer for hest og ridning, da blir det en annen sak. Jeg blir rett og slett utmattet av å gå og lengte. Hva skal jeg gjøre? MVH jente 12 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Det er kjempebra at du har foreldre som engasjerer seg i fritidsaktivitene dine. Samtidig skjønner jeg veldig godt at du nå er fortvilet fordi du føler at de presser deg. Det er ikke noe godt å føle at foreldrene dine ikke støtter deg i det du egentlig vil bruke fritiden din til. Foreldrene dine prøver sikkert bare å gjøre så godt de kan, og kanskje prøver de egentlig bare å oppmuntre deg. De har sikkert hatt tanker om hva du vil trives med på fritiden, og da er det kanskje litt vanskelig for dem å akseptere at du vil andre ting. Kanskje trives de også godt sammen med de andre foreldrene i korpset, og er derfor redd for å miste dette fellesskapet.

 

Det er viktig at du snakker skikkelig med foreldrene dine om dette. Alle har krav på fritid, og det er viktig at dere får til en god samtale om hva du vil bruke fritiden din til. Du kan nok ikke kreve å få begynne med riding igjen. Hvilke og hvor mange aktiviteter du får ha på fritiden er jo også avhengig av hvor mye det koster og foreldrene dine sin økonomi. Derfor må foreldrene dine være med på å avgjøre dette. Kanskje må du velge bort noen aktiviteter, for det blir fort dyrt å være med på alt. I tillegg høres det jo ut som du har veldig mye å gjøre på fritiden allerede, så foreldrene dine er sikkert bekymret for at du skal slite deg ut. Jeg tror derfor dere bør snakke skikkelig ut om dette.

 

Sett dere ned sammen en gang når ingen av dere er stresset. Skriv gjerne ned noen stikkord på forhånd så du husker hva du vil si. Vær saklig og legg fram tankene dine på en gjennomtenkt og rolig måte. Lytt også til foreldrene dine sine meninger uten å hisse deg opp. Hvis du klarer å vise dem at dette er noe du har tenkt godt gjennom over lengre tid, vil det også være lettere å bli hørt.

 

Prøv å komme fram til løsninger som både du og foreldrene dine kan trives med. Er det vanskelig å få i gang praten? Vis gjerne fram dette spørsmålet du har sendt inn til oss, med svaret fra meg. Kanskje skjønner de mer av hva du tenker bare ved å lese det du har skrevet til oss.

 

Riktig lykke til videre!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hobby
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hobby