Hopp til hovedinnholdet

Trives ikke på skolen. Vil lage musikk.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg heter Hilde og går i 8. klasse, jeg elsker musikk, jeg holder på og lære meg å spille gitar, men jeg vet ikke hvordan jeg kan vise meg, musikken min, jeg vil bli en artist når jeg blir eldre. På skolen kan det være en dag har jeg mange venner, den neste har jeg ingen, de synes det er teit at jeg vil bli en artist, men musikken hjelper meg gjennom tingene så jeg har to spørsmål: 1. Hvordan kan jeg vise musikken min, komme meg vidre som en artist? 2. Foreldrene mine, tror jeg har det bra på skolen, men vet at jeg er mye alene, men ingenting om all baksnakkingen, hva skal jeg gjøre med skolen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


1. Det er bra du har musikken du kan bruke til å uttrykke deg gjennom - har du et brennende ønske om å drive med musikk synes jeg du skal følge den drømmen, og ikke bry deg om hva andre måtte synes. Du kan lære veldig mye av å spille sammen med andre, så hvis det er et band, en du kjenner som spiller et instrument eller et kor du kan bli med i vil jeg anbefale deg å prøve det. Det betyr ikke at du ikke skal satse alene, men at du kan lære av andre og bli tryggere på deg selv. Ungdommens kulturmønstring, skoleavslutninger, selskap, talentkonkurranser o.l. er ting du kan melde deg på dersom du føler det passer deg og musikken din. All sceneerfaring - enten det er for noen få du kjenner godt eller på en scene med hundrevis av folk i salen - er god erfaring. Etter hvert vil du føle deg tryggere på det du gjør, og folk vil oppdage hvor flink du er. Å lage noen demoer for seg selv eller som du kan dele med andre er også lurt - les litt mer om dette i artikkelen under.

 

2. Jeg forstår deg slik at noen dager er bedre på skolen enn andre.  Jeg har tro på at det kan bli flere av de gode dagene.  Prøv å utforske litt om det er noe du gjør som fungerer bra de gode dagene, og prøv å gjøre mer av det som fungerer.  Mange syns det er litt vanskelig med venner, og særlig kan det være litt vanskelig på starten av ungdomsskolen, da alle er i forandring, miljøet er under forandring, og mange er usikre på seg selv og utrygge på det å få venner.  Prøv å være hyggelig mot de rundt deg, og forsøk om du kan greie å ikke tolke så mye om de vil være med deg, hvorfor de evt. ikke vil være med deg o.s.v.  -Vær med dem som er hyggelige tilbake, selv om de kanskje ikke har helt samme interesser som deg.  -Man kan jo trives sammen selv om man ikke er helt like, og man kan lære av hverandre.  Hvis det blir vanskelig for deg når du prater om musikkdrømmen din, så kan du jo prate litt mindre om det, -men ha den inni deg og fortsette å jobbe mot det du ønsker deg.  Jeg syns også du skal fortelle foreldrene dine om det hvis du opplever noe på skolen som er vanskelig.  Prat også med læreren, slik at læreren VET hvordan du opplever det og kan hjelpe til litt på en litt "usynlig" måte. 

 

Husk at det å få venner også krever initiativ fra deg. Prøv igjen, selv om du syns det er litt vanskelig.  Inviter til å finne på noe sammen etter skolen.  Sett deg og spis maten med noen du ikke så ofte prater med, si "hei" til noen nye, og se at ting kan forandre seg når du våger igjen og igjen.  -Ha noen voksen som støttespillere. 

 

Du kan lese mer om vennskap i artikler under.

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Lager du musikk?

Bandøving (foto: ung.no)

Har du lyst til å dele musikken din med andre, og kanskje komme i kontakt med folk som kan hjelpe deg videre i karrieren? Her er et par tips om hvordan du kan legge ut musikken din.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hobby
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hobby