Hopp til hovedinnholdet

Er Samurai-sverd lovlig i Norge?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, eg har fått stor interesse for Samurai sverd og lurte på om slike samurai sverd er lovlige i Norge? Eg veit at kniver over 25 cm kan bare bli kjøpt av dei som har fylt 18, men eg lurte på om det er straffbart å oppbevare eit skarpt Samurai sverd som blir brukt til å kutte ting? (Til dømes flasker og diverse gjenstander som er vart liggande rundt.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Sånn jeg har forstått det så er de samuraisverdene som selges i Norge utstillingssverd, som kun skal brukes til dekorasjon/henge på veggen. De er derfor lovlige. Så lenge samuraisverdet brukes til det som det er ment for, altså henge på veggen, skal det ikke ha noen konsekvenser å eie ett sånt sverd. Dersom samuraisverdet brukes til et annet formål, f.eks skade noen vil dette være straffbart alt ettersom hvilken handling som er utført.

 

De butikkene jeg har sett opererer med 18 års aldersgrense for kjøp av samuraisverd. Etter våpenloven § 29 er det forbudt å overdra våpen til person under 18 år. Dette gjelder også for kniver o.l som har klingelengde på over 25 cm. Samtykke til overdragelse av slike våpen kan likevel gis, av politimester, når vedkommende er over 16 år.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hobby
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hobby