Hopp til hovedinnholdet

Er energidrikker bra hvis du vil våkne opp?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei energidrkker bra hvis du hvil våkne opp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for spørsmålet!

 

Red bull, Urge intense eller Burn monster er eksempler på leskedrikker som markedsføres som "energidrikker". Til tross for navnet har ikke disse drikkene et høyere energiinnhold (kaloriinnhold) enn andre leskedrikker, men skal ha en oppkvikkende effekt på grunn av innholdet av blant annet koffein.

 

Koffein er et fremmedstoff som i for store mengder kan gi en rekke bivirkninger. For barn og ungdom vil selv et lavt inntak av koffein kunne medføre forbigående adferdsendringer som for eksempel uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnproblemer. Dessuten er koffein vanedannende og man kan få abstinenssymptomer med kroppslig ubehag og hodepine. Energidrikker innholder mye koffein og barn og ungdom bør derfor ikke drikke for mye av det. Norske helsemyndigheter anbefaler at barn og ungdom ikke bør få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag. Dersom man for eksempel veier 50 kg er maksgrensen altså 125 mg koffein per dag. For eksempel inneholder både Urge intense og Burn 32 mg koffein per desiliter. Dersom man drikker en boks (0,5 l) får man altså 160 mg koffein. Det vil si at en boks med f.eks. Urge intense per dag er mer enn anbefalt.

 

Matportalen har et fint Faktaark om energidrikker som jeg anbefaler deg å lese. Artikkelen nedenfor gir også mer detaljert informasjon om energidrikker.

 

Energidrikker i små mengder kan nok ha en oppkvikkende effekt, men er ikke noe jeg vil anbefale deg å bruke for å våkne opp. I stedet er det mye bedre å prøve å legge seg tidlig slik at man får nok søvn og kan våkne opp opplagt. Da blir det lettere å våkne.

 

Et annet viktig poeng er at energidrikker inneholder mye tilsatt sukker som kun gir energi (kalorier) og ikke andre næringsstoffer som kroppen trenger, slik som proteiner, vitaminer og mineraler. Det vil si at du kun får "tomme kalorier" fra energidrikkene. Det å spise regelmessig og ha et normalt, sunt kosthold er mye bedre for kroppen din og vil gi deg mer energi.

 

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!:)

Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hobby
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hobby