Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig å komme ut av skapet når ordet homo blir brukt som skjellsord.

Jente 14 år
 

Spørsmål

kan homofile gifte seg i kristen kirke i norge idag? Og jeg synes det er vanskelig å komme ut av skapet når folk sier ordet homo som et skjellsord. Hva bruker de ordet for og er det en mulighet for å stoppe dette. og hvem kan jeg kontakte vis jeg trenger å snakke med noen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Det som kalles Felles ekteskapslov trådte i kraft 1. januar 2009. Det viktigste med den loven er at par av samme kjønn nå skal kunne gifte seg i kirken.

Foreløpig er det slik at kirken har rett, men ikke plikt til å vie likekjønnede par.

Det vil si at en prest eller kirke kan velge å ikke vie et par dersom de ikke ønsker det. 

Den norske kirke har ennå ikke vedtatt noen liturgi for likekjønnede par. Det betyr at man kun kan få en kirkelig velsignelse av slike ekteskap, ikke en kirkelig vielse.

Ta kontakt med din kirke, en prest du vet om eller Åpen Kirkegruppe for mer informasjon. 

Det er ikke vanskelig å forstå at du synes det er vanskelig å komme ut som homofil når noen bruker dette ordet som skjellsord.

Min erfaring er at det er viktig å ta tak i denne trakasseringen, for å endre på de negative og menneskefientlige holdningene!

Alle skoler i Norge er lovpålagte å følge opp antidiskremineringsarbeid når det gjelder dette. Vil derfor anbefale deg å ta kontakt med sosiallærer og rektor på skolen hvor du går, slik at de kan iverksette nødvendige strategier. Legger ved en artikkel du kan se på.

I Norge finnes det flere skoleprogram som kan hjelpe skolen med dette. Disse er gratis, og kan bestilles på den skolen hvor du hører til. Du kan gå inn på lhbt senteret, Restart og Rosa kompetanse skole for mere informasjon.

Min erfaring er at økt kunnskap ofte er den viktigste kilden til endring av folks holdninger. Ved å utfordre normene i samfunnet, kan vi endre på hvordan mennesker ser på hverandre, og hva vi blir "forstyrret" av.

Ikke stå i dette alene! Søk hjelp og støtte slik at du kan få komme ut som deg selv! Helsesøster kan også være en du kan snakke med, legger ved en artikkel.

Vil også anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skeiv og diskriminert?

LLH-logo

Har du opplevd å bli diskriminert på grunn av din seksuelle orientering eller kjønnsidentitet?

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv