Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om hun er bifil eller ikke.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og er veldig usikker på om jeg er bifil eller ikke. Jeg kan bli tiltrukket av det samme kjønn, men ikke seksuelt. Er det rart? Jeg har hatt litt følelser for en jente, men er ikke sikker på om jeg kan kalle det forelsket eller bare tiltrukket. Er det vanlig? Jeg kan ikke se for meg at jeg er sammen med en av samme kjønn i framtiden. Har også opplevd at jeg har hatt litt følelser for en lærer og kjendiser (av samme kjønn). Er veldig redd for at folk skal reagere hvis jeg kommer jeg kommer ut av skapet som bifil. Jeg har aldri vert sammen med en jente eller hatt noen seksuelle følelser for en jente. Er jeg bifil da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du tar kontakt, du er ikke alene om å lure på akkurat dette!

Den seksuelle identiteten vår omfatter blant annet hvem vi forelsker oss i, tiltrekkes seksuelt, fantaserer om, samt opplever romantisk kjærlighet for. Hvis det er slik at du opplever å få disse følelsene både for jenter og gutter, så kan betegnelsen bifil passe best.

 

Noen opplever å svinge mellom hvilke kjønn de får romantiske følelser for, og hvilke kjønn de blir kåte på. Noen kan da oppleve å være tiltrukket av et annet menneske, uten å ha lyst til å ha sex med vedkommende. Her skiller vi ofte mellom seksuell orientering og seksuell praksis

Min erfaring er at mange kan få følelser for noen av samme kjønn i den perioden av livet hvor du befinner deg. Dette er jo helt naturlig, det er jo nå du  skal bruke tiden på å finne ut av hva som er riktig for akkurat deg.

Vet ikke om dette ga mening? Uansett er vår seksualitet og identitet mer mangfoldig enn hva vi ofte tror. Det er ikke alltid så lett å finne den "båsen" som passer akkurat. Det er de færreste av oss som er 100% det ene eller det andre, ofte sier den mer om en retning.

Bruk litt tid på å finne ut av hva som kjennes riktig ut for deg. Bli kjent med kroppen din og hvordan den fungerer. Ikke stress med å finne akkurat din definisjon, min erfaring er at dette kommer tydeligere frem etterhvert som du faktisk får mere livserfaring. Uansett er det bare du selv som kan bestemme hvilken "bås" som passer best for deg.

Hvis det er slik at du etterhvert oppdager å få alle de ulike følelsene for både jenter og gutter, kan det være betegnelsen bifil passer best. Det kan da være mange ulike måter å komme ut av "skapet" på. Min erfaring er at dette ofte går bedre enn hva mange har fryktet på forhånd.

Vil også anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen eller YouChat for flere innspill. Du kan også lese nettbrosjyren som heter "mannen, kvinnen og meg" skrevet av Skeiv Ungdom og Foreningen FRI. Legger ved noen artikler du kan se på. 

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Kaja - om å komme ut av skapet

Jente på fjellet (colourbox.com)

Kaja begynte å tenke på at hun kanskje var lesbisk allerede da hun gikk i syvende klasse, men først i åttende gikk det virkelig opp for henne. Da ble hun kjempeforelska i ei jente i parallellklassen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv