Hopp til hovedinnholdet

Hvordan "komme ut" for klassen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

7. Klasse: Jeg crusha på venninna mi og var helt uinteressert i guttekjærester. «Greit,» tenkte jeg, «jeg er lesbisk». Crushet forsvant og sommeren før ungdomsskolen ble jeg forelska i en annen venninne. Jeg fortalte henne og to andre venninner av meg (og mamma) at jeg var lesbisk og at jeg likte hun venninna. Alle var glade og vi ble sammen i starten av 8. klasse. Hun slo opp, helt greit. Men... så ble jeg sammen med en gutt. Jeg likte ham egentlig ikke, så det ble slutt. Etter det ble jeg sammen med en annen gutt. I starten var alt veldig fint og vi hadde det bra sammen, men så var jeg helt uinteressert og gjorde alt jeg kunne for å unngå ham. Han ble knust da vi slo opp og ville bli sammen igjen. Jeg aner faktisk ikke om jeg er lesbisk eller om jeg er bifil og det skremmer meg. Jeg kom nettopp ut til bestevennene mine og sa at jeg er bifil (fordi jeg fremdeles ikke vet hva jeg skal kalle meg). Nå skal jeg starte i 10. og vil gjerne komme ut til klassen og laget, but I don’t know how

Besvart 07.08.2018 12:17
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det å være på søken etter sin egen seksualitet, handler for mange om å gå igjennom ulike faser med ulike tiltrekninger, ulike seksuelle preferanser osv. Noen ganger tiltrekkes en av jenter, noen ganger tiltrekkes en av gutter og andre ganger tiltrekkes en av begge kjønn. Hvem og hva du tiltrekkes av handler om hvilken situasjon du befinner deg i livet og ikke minst hvilke personer du treffer. 

Slik du beskriver hvordan du har hatt det de siste to årene, så er du et godt eksempel på nettopp det jeg har skrevet over her. Og det kan ta mye lengre tid enn to år før man blir helt sikker på hva man ønsker å definere seg som. Det er absolutt mulig at du kan oppfatte deg selv som lesbisk eller bifil i en periode i livet, for så å endre deg til å definere deg som noe annet.

Det er ingen regel som sier at man må stå åpent fram som det ene eller det andre - ingen har "krav" på å vite, men om du kjenner at det vil være positivt for deg å "komme ut av skapet", så er det det som teller. 

Det viktigste er at du er åpen og ærlig mot deg selv, og gir tid og rom for å bli sikker på hva du liker. Siden du er usikker selv på hva du egentlig skal definere deg som, så er det ikke lett å vite hva du skal "komme ut" som.

Det kan noen ganger være godt å ha noen å snakke med slik at du kan få stilt spørsmål, men også bli møtt med åpenhet og forståelse. Dette er selvfølgelig opp til deg om du vil eller ikke. Du kan snakke med helsesøsteren på skolen din om dette, men det er også andre steder du kan snakke anonymt:

Røde Kors sin hjelpetelefon for barn og ungdom på tlf: 800 333 21. Det er gratis å ringe fra fasttelefon og mobil. Telefonen er åpen mandag til fredag fra klokken 14.00 til 20.00. Denne tjenesten er anonym.


Sex og samfunn, tlf: 22 99 39 00 Sex og Samfunn ligger i Oslo og er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne. Fra mandag til torsdag kl. 15.00-19.00 har senteret åpent for konsultasjoner for unge ut det året man fyller 25 år. De er åpen for alle, bosted har ingen betydning for om du kan bruke deres tilbud. Alle tilbud er gratis. Telefontid hverdager kl. 09.00-11.00/ 12.30 - 14.30. Nettside: www.sexogsamfunn.no E-post: post@sexogsamfunn.no
 De har også tilbud om Chat, mandag - torsdag (se nettsiden deres for mer opplysninger). 

Håper dette er til hjelp for deg.

Les gjerne artiklene under her.

Lykke til!

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Kaja - om å komme ut av skapet

Jente på fjellet (colourbox.com)

Kaja begynte å tenke på at hun kanskje var lesbisk allerede da hun gikk i syvende klasse, men først i åttende gikk det virkelig opp for henne. Da ble hun kjempeforelska i ei jente i parallellklassen.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv