Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte å skamme meg for at jeg er lesbisk?

Jente
 

Spørsmål

Hei, jeg er lesbisk/homofil og skammer meg over det. De eneste jeg har sagt det til er Mamma og kusinen min som er eldre en meg. Når jeg sa det til Mamma og kusinen(ikke på samme tid/dag)min så begynte jeg å gråte. Kusinen min sa at det er kult og at hun er stålt av meg siden jeg er så ung og begynte nesten å gråte selv. Mamma begynte å gråte fordi jeg gråt og sa at jeg kunne velge å si der til hvem som helst og ikke være sjenert. Kusinen min derimot sa at jeg ikke burde si det til de andre jentene i klassen fordi de ikke kommer til å forstå. Jeg har fortsatt ikke fortalt at jeg er det til noen andre personlig. Jeg er redd for at de kommer til å le eller tro at jeg er rar. Hver gang jeg har prøvd å si det til pappa kommer det ikke ut, men bare begynner å gråte. Hver gang jeg ser på noe som er i lik het med det(regnbue) så begynner jeg å bli trist og skammer meg.

Besvart 07.12.2018 15:00
 

Svar
Hei

Hei, du høres ut som en modig jente som innrømmer både ovenfor deg selv , men også din kusine og mamma at du er lesbisk.

Det er også vanlig å møte litt forskjellige råd når man "kommer ut av skapet" . Noen sier til deg at du stolt kan fortelle det til andre , mens andre mener du bør beskytte deg fordi ikke alle kommer til å forstå.

Det beste rådet jeg kan gi ang dette er at du lytter til deg selv og hva du vil og er klar for. Når du er klar for å si det til andre så er det riktig tid , når du kjenner at du har mer lyst til å være åpen om det enn å skjule det , så er du trolig sterk nok til å tåle om det skulle komme noen negative reaksjoner.

Det kan være det fortsatt er litt skummelt , men du vil kanskje bry deg mindre og mindre om hva alle andre synes.

Heldigvis er det ofte mange som både støtter og forstår dette, og det at du vet at du har mamman din sin støtte i dette er kjempebra.

Det er heller ikke uvanlig som du sier å skamme seg og føle seg trist for dette. Kanskje føler du deg litt annerledes i forhold til mange andre. Kanskje er du redd for å ikke bli akseptert , sett på som unormal og rar ? Dette er helt vanlige følelser som de fleste homofile, lesbiske , transpersoner , altså skeive har kjent på.

Heldigvis for de fleste av oss , så blir den følelsen av skam mer og mer byttet ut av følelsen av frihet og stolthet, men alt til sin tid. Det skjer ikke over natta.

Det viktigste du kan gjøre for deg fremover er kanskje å meddele til dem du føler deg trygg på og som du har fortalt det til ,dersom du skulle kjenne på vanskelige følelser. Kanskje det kan være mye å bære alene.

Så kommer du sikkert til å komme stolt ut til folk etter hvert , med og uten gråt.

 

Lykke til :)

 

 

 

Hilsen Youchat i samarbeid med ung.no.

Snapchat: yhelseutvalget

 

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil