Hei gutt 13 år.
Du skriver at du ikke er homo. Senere spør du om du er homo.
For å ta dette først: Det er vanskelig å svare på om du er homo eller ikke.
Kanskje vil det hjelpe deg å vite at og tenne seksuelt og å forelske seg er to forskjellige følelser?
Hvis en klarer å skille mellom hvem en forelsker seg i og hvem en tenner seksuelt på, kan det være til hjelp.
En kan fantasere om seksualitet med personer av samme kjønn, onanerer til fantasier av samme kjønn uten å bli forelsket i personer av samme kjønn. En kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen maskulinitet og kjønnet sitt.
Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om en er homofil.
Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i.
Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv.
Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har.
Det er stor forskjell på hvor langt en er kommet i puberteten når en er 13 år. Noen kan se eldre ut enn de er, mens andre kan se yngre ut enn de er. Derfor kan det være sånn at en har større penis enn en annen.
Vedlagt er en artikkel om oralsex, det å suge noen.
Det kan være vanskelig å forslå seksualitet med en venn. Det er noen som utforsker og har seksualitet med venner uten at vennskapet ødelegges, mens det for andre skjer noe som gjør at en ikke klarer å snakke like fritt som vanlige venner.
Hvis du foreslår det, og han blir sint eller irritert, kan det være at han snakker om det til andre. Hvordan tror du det eventuelt hadde blitt for deg?
Hvis du foreslår det, og han reagere slik, kan du se om du klarer å tulle det bort, si at du bare spøkte eller le av det. Da kan det være at han ikke snakker om det til andre.
Hvis han bare sier nei, kan du også bare tulle det bort.
Men er du sikker på at du er klar til å ha seksualitet med en annen? Det er en lov som sier at en skal være 16 år. Det er for å beskytte barn og unge mot overgrep fra eldre, og også for å sikre at unge ungdommer ikke har seksualitet med en annen før de er klare for det, kroppslig og tankemessig.
Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin.
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
Tenk gjennom hva som er rett for deg.
Du kan snakke med helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener.
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!
Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no