Spørsmål og svar

Hvordan skal jeg klare å spise mer uten å gå opp i vekt?

Jente, 17

Hei. Da jeg var 14-15 spiste jeg veldig lite (200-500 kcal om dagen) og gikk veldig mye tur. Jeg ble etterhvert ganske tynn. Dette tror jeg gjorde at jeg fikk lav forbrenning. Jeg gikk plutselig opp i vekt i løpet av kort tid en periode, selvom jeg spiste helt normalt (1500-2000 kcal), og holdte meg sånn i kanskje et år. Nå er jeg 17 og har spist i gjennomsnitt 600/700 kalorier siden desember i fjord. Jeg har gått ned ganske mye igjen. Problemet mitt er at jeg merker at grensen min, altså det jeg forbrenner er 1000 kalorier om dagen ish. Jeg går ikke ned med mindre jeg spiser veldig lite. Hvordan skal jeg klare å spise mer uten å gå opp i vekt? Jeg er 178 høy, og lite aktiv. Går turer eller danser noen ganger i uken. Har blitt litt lite i det siste. Takk på forhånd.

Svar

Hei!

For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdomsårene. Har du pratet med noen om hvordan du føler det? Ofte kan det hjelpe å snakke med et familiemedlem, en venn eller helsesykepleier på skolen.

Man kan heldigvis ikke ødelegge forbrenningen sin permanent. Når du spiser veldig lite vil kroppen bli stresset og den vil prøve å spare energi ved at hjerteslagene går saktere, tarmene beveger seg langsommere og flere prosesser i kroppen stopper helt opp, for eksempel hormonene omgjør at du får menstruasjon og kommer i pubertet. Les mer om dette her i vår artikkel.

Når du begynner å spise igjen vil kroppens normale funksjoner øke og dette krever mye energi. Det vil føre til at når du begynner å spise mer mat så vil forbrenningen din øke gradvis i været slik at du trenger mer mat.

Kroppen ikke vil øke mye i vekt på litt over 1000 kalorier. Den vil mest sannsynlig bare ta til seg mer veske. Du bør få hjelp så raskt som mulig til å spise nok mat slik at kroppen din kan begynne å reparere seg selv.

I ungdomsårene skjer det store endringer i kroppen din. Både skjelettet, musklene og hjernen din utvikler seg mye og for at dette skal skje optimalt er kroppen din helt avhengig av å tilført nok energi og næring.

Flott at du både er aktiv og bevisst på å spise sunn mat. Det er også viktig at du er klar over at et sunt kosthold har rom for usunne matvarer innimellom og at det er helt greit å kose seg f.eks snop på lørdagskveld. Denne trenger ikke en gang å være sunn!

Jeg blir litt bekymret for deg når du forteller at du av og til spiser 600-700 kcal på en dag. Dette er alt for lite. Når man er i vekst er det viktig å få i seg nok energi og næringsstoffer, og derfor ikke begrense seg for mye.

Hvor mange kalorier man trenger er veldig individuelt, men generelt trenger en jente i din alder rundt 2000-2300 hver dag, ofte mer dersom man er mye fysisk aktiv slik som du er.

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse.

Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette, noe som kan føre til utvikling av en spiseforstyrrelse. I stedte for å telle kalorier vil jeg derfor råde deg til å heller fortsette å fokusere på at maten du spiser er sunn og variert slik at du får dekket behovet ditt for både energi og næringsstoffer.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler jeg synes du bør ta en titt på. De forklarer mer om kalorier og vekt, hva som skjer i kroppen din hvis du spiser for lite, samt flere tips til et sunt og variert kosthold.

Veldig mange sliter med tanker rundt, kropp, mat og trening, spesielt i ungdomsårene. Dersom dette gjelder deg, vil jeg anbefale deg å ta en tur innom helsesykepleier på skolen din. Hun har møtt mange i denne situasjonen og kan komme med flere gode tips og råd.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på. Ønsker deg alt vel og masse lykke til!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 19.6.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål