Hopp til hovedinnholdet

Vil gjerne være mer seg selv som trans/ gutt, men tørr ikke

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg leter etter noen gode råd... Jeg er biologisk jente, men har kommet ut til foreldrene mine som trans/gutt for litt siden, jeg er også veldig psykisk syk for tiden og har mye angst. Jeg vil gjerne være mer meg selv, men mamma og pappa er imot det jeg vil/bli gutt, jeg lever også i et kristen miljø som ikke vet om dette enda, men jeg vet de er imot kjønnsskifte og slike ting så det er veldig vanskelig. Som sagt vil jeg gjerne vise mer av meg, blant annet klippe av meg det lange "fine" håret alle kommenterer hele tiden! Men jeg tørr ikke fordi jeg redd for hvordan de rundt vil reagere, jeg er veldig bekymret for hva andre tenker og slikt. Har dere noen råd til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år

Så bra du tar kontakt og gir dette temaet en stemme!

Du er ikke alene om å kjenne på de følelsene som du gjør! Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med det kjønnet de føler seg som.

Det er bare den som eier kroppen, som kan si noe om hvilket kjønn som kjennes riktig ut for seg. Dette er ikke noe som kan etterprøves av andre.

Vet ikke hvor lenge du har kjent på disse følelsene? Noen kan oppleve at ting ikke stemmer allerede fra 2- 3 års alder. Andre kan oppdage dette senere i livet.

Du er en helt naturlig variasjon av oss mennesker. Fordi opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig, er det viktig at du får hjelp til å være det kjønnet du opplever å være, på den måten som kjennes riktig ut for deg. Kjønnet sitter på en måte mellom ørene, og ikke bare mellom beina.

Du føler at det er noe viktig med deg selv som du må skjule. Forskning og erfaring viser at det er helt essensielt for den psykiske helsa vår, at vi kan få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut. Kanskje kan det være en sammenheng mellom din angst og opplevelse av å ikke kunne være deg selv på ekte?

Ofte sier kroppen vår i fra når noe kjennes vanskelig ut "inni". Kan det være dine psykiske symptomer er friske reaksjoner fra kroppen din, om at den ikke har det så bra? Kanskje prøver den å signalisere at du må ta deg selv på alvor, ved nettopp å endre det "ytre"slik at det stemmer mer overens med det "indre"?

Du skriver at foreldrene dine ikke anerkjenner det du har fortalt dem. Kan det være de mangler kunnskap? Min erfaring er nemlig at transpersoner har de samme mulighetene til å lykkes, på lik linje med alle andre, så lenge de får ta plass i verden som seg selv. De som opplever store utfordringer rundt det å ha en uvanlig kjønnsidentitet, er ofte de som ikke har et nettverk som forstår og godtar dem som den de er.

Selv om du kan synes at denne tanken kan virke skummel, er mitt råd til deg å dele det du kjenner på med noen som har erfaring på området. Vet ikke hvor du bor hen i landet, men vil anbefale deg å ta kontakt med en transkompetent person. Kanskje finner du en sexologisk rådgiver eller helsesøster som også kan hjelpe deg?

Ofte er det slik for oss mennesker, at vi blir usikre på det vi ikke vet så mye om. Vil derfor anbefale deg å ta kontakt med andre som opplever noe av det samme som deg.

Skeiv Ungdom har en egen ungdomsgruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn.  Du kan prøve å ta kontakt med de!

Vet ikke om dette gir mening for deg, men det finnes altså et stort menneskelig mangfold når det gjelder kjønn. Problemet er egentlig hos de som mangler kunnskap om dette i samfunnet vårt, som blir forstyrret over at noen er annerledes enn seg selv.

Selv om foreldrene dine opplever dette som veldig problematisk akkurat nå, er min erfaring at det kan være lurt å være litt tolmodig med de. Tiden er oftest en venn. Du har sikkert også brukt litt tid på å bli kjent med deg selv?

Noen opplever det som godt å få hjelp til å snakke med familie og nettverk. Derfor kan det være lurt å snakke med noen hjelpere i forkant som kan støtte deg i dette.

Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for LHBT ungdom for videre hjelp. Vi kan ha samtaler både med deg og familien din.

Ikke stå i dette alene, det finnes hjelp å få.

Heier på deg og ønker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet