Hopp til hovedinnholdet

opplevd vold fra far tidligere, syns moren min kan være drøyt streng

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg skal skrive et spørsmål, og jeg håper egentlig veldig på en forklaring Jeg og moren min har hatt en vanskelig situasjon med at pappa var voldelig mot meg og mamma til jeg ble ti år og han kastet ut fra oss. Han har en dom mot vold og en trukket rettsak om samvær med meg, fordi det ville aldri jeg Men det jeg lurer på da er at jeg har en kjæreste og vi har vært sammen i 1 år og 3 måneder, men i løpet av denne tiden har vi bare fått være sammen 5 ganger utenom skolen. Mamma mener at jeg ikke får være med han siden hun tror at faren min kan bruke det mot oss i en ny rettsak og vinne den fordi jeg har kjæreste. Jeg synes dette blir litt drøyt strengt og hver eneste gang jeg har spurt om å få være med han så blir hun sur og i veldig dårlig humør Grunner til at hun aldri sier ja mer nå er fordi vi hadde sex en gang og hun fant det ut, og hun mener dette er helt ulovlig og vil anmelde oss for det Jeg tror jeg utvikler en depresjon, hvordan snakke med mamma? Hva er greit? Jente 15 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er vondt å lese at du og moren din har opplevd vold fra far. Når dere har med dere denne erfaringen er det sikkert slik at moren din er ekstra bekymret for deg, og hun er nok redd for at noe vondt skal skje med deg igjen. 

Uansett er du i en alder der det er helt naturlig å utforske livet, både med venner og kjærester. Det er en viktig oppgave for alle ungdommer å finne sin egen identitet og gjøre ting uten foreldrene til stede. Jeg tror de fleste som jobber for barns og unges beste, enten i retten eller i helsevesenet, vil tenke at det er positivt at foreldre støtter ungdom i å gjøre ting utenfor hjemmet. 

Jeg vet ikke om det er spesielle forhold ved din kjæreste som bekymrer moren din? Hvis han tilhører et rusmiljø eller på andre måter har åpenbar negativ innflytelse på deg, er det kanskje viktig å snakke om dette også. Hva skal til for at moren din kan være mest mulig sikker på at du har det trygt når du er med ham? 

Hvis dette mest av alt handler om at moren din er engstelig for ny rettssak, syns jeg deg vil være smart av henne å snakke med en rådgiver fra barnevernet eller en sakkyndig om dette. Da kan hun få veiledning på hva som er vanlig å la ungdommer få lov til, og kanskje hun vil føle seg tryggere hvis hun har diskutert det med noen. Du kan godt vise henne dette svaret, og dere kan lese mer om barnevernet her. Mange blir litt usikre med tanke på å samarbeide med barnevernet, men jeg har møtt mange som har fått veldig god hjelp derfra også.

Dere kan også oppsøke et familievernkontor, der kan dere få snakke med noen som er vant til å megle mellom familiemedlemmer.

Et annet sted man kan gå for å snakke om ting man sliter med er helsestasjon for ungdom. Dit kan du gå selv, eller du kan ta med deg moren din. Dere kan snakke om det du skriver om til oss, og kanskje det hjelper hvis moren din kan få høre fra en fagperson hva som er greit og ikke.

Hvis du tror du er i ferd med å utvikle en depresjon er det viktig at du får hjelp for dette, da kan du snakke med helsesøster på skolen, fastlegen din eller noen av de hjelpetjenestene jeg har nevnt over. Du kan lese mer om depresjon i artikkelen nedenfor.

Jeg skjønner godt at du blir frustrert, men syns det er positivt at du virker innstilt på å snakke med moren din om dette. Moren din har også et ansvar for at dere klarer å prate sammen og ha et ålreit forhold til hverandre. Vær ærlig med henne og forklar hvordan du opplever situasjonen. Her er tips til hvordan snakke med vanskelige foreldre.

Lykke til, håper dette var til hjelp for deg! Sjekk gjerne de artiklene jeg har lagt under her for å se om du finner enda mer informasjon som du kan ha bruk for.

 

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit