Hopp til hovedinnholdet

Jente 18 som bor med kjæresten hjemme hos moren og stefaren hans

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Bor nå sammen med kjæresten min, hos moren og stefaren hans. Stefaren er umulig å ha med å gjøre. Alt vi gjør er feil og vi får kjeft hele tiden. Han knipser på oss som hunder og hvis noe er ødelagt eller det er vann på gulvet er dette vår feil. Han truer med å kaste oss ut. Vi har til nå godtatt alt han sier, men ser ut lei. Han sliter oss begge ut psykisk og vi har ikke råd til å flytte ut. Jeg sliter psykisk fra tidligere, med blant annet tidligere anoreksi og selvmordsforsøk. Går nå til psykolog for disse plagene. Det er ikke enkelt å klare å bli frisk da jeg hver dag blir kjeftet på som skaper dårlig stemning blant meg og kjæresten. Vi er redde for å gjøre ting. Bare det å være her gjør oss urolige innvenvendig. Det er ikke mulig å snakke med moren om det heller, da hun heller ikke tørr å gå i mot han. De går igjennom sakene våre når vi ikke er hjemme og har vi laget mat klager han hvis kluten henger feil. Han gjør ingen ting selv i huset. Hilsen et desperat kjærestepar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du og kjæresten din bor hjemme hos moren og stefaren hans. Dere føler dere veldig dårlig behandlet av stefaren til kjæresten din. Han kjefter mye på dere, og han psyker dere ut med å være veldig kritisk og detaljorientert. Det skaper dårlig steming mellom dere, men dere har ikke råd til å flytte ut. Du har tidligere slitt med anoreksi og har også forsøkt å ta ditt eget liv tidligere. Dette går du i behandling for nå, men det er vanskelig å bli bedre i det vanskelige hjemmemiljøet du går opp i hver dag.

Kan det være en ide å ta opp dette alene med moren til kjæresten din? Du skriver at det er vanskelig å skulle snakke med henne, da hun ikke klarer å si stefaren imot etc. Men er hun klar over hvor vanskelig dere faktisk har det? Det ville vært en stor forbedring for dere, hvis hun kunne snakke med stefaren hans og at dere kunne fått til å bli enige om en god arbeidsfordeling etc. Og ikke minst bli enige om hvordan dere kan få det bedre hjemme sammen alle fire. 

Hvis det er vanskelig å få til å snakke sammen på en god måte hjemme, kunne dere henvende dere tl familievernkontoret i distriktet der dere bor. Der jobber det psykologer og familieterapeuter som er god på å jobbe med å forbedre kommunikasjon i familier. Tilbudet er også gratis.

En annen ide må være å finne et annet sted å bo. Kunne dere undersøke muligheten for å få stipend evt leie ett sted veldig billig, så dere kunne klare å betale husleia? Det høres veldig krevende ut å ha det slik som dere har det nå, spesielt fordi du sier det både går utover stemingen dere to i mellom og din psyke. 

Jeg ønsker dere masse lykke til, og håper dere finner den beste løsningen for dere to. 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit