Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på å ha angst og være sjenert?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva er forskjellen på å ha angst å være sjenert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål.

Jeg tror nok det er mange som lurer litt på forskjellen mellom å være sjenert og ha angst. Noen ganger tror jeg ordene blir brukt litt om hverandre, men egentlig er det snakk om to litt ulike ting.

Å være sjenert kan forklares med at man blir litt forsiktig, nervøs eller ukomfortabel rundt andre mennesker, spesielt de man ikke kjenner så godt. 

Det er mange som er veldig sjenerte, spesielt i ungdomstiden, og for noen kan dette bli litt plagsomt. For noen gir situasjoner med andre mennesker så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen, da kan det bli til det vi kaller sosial angst. 

Redsel og frykt er følelser som alle mennesker har bruk for, vi trenger at kroppen varsler om når vi er i fare. Men noen ganger kan "alarmen" slå seg på når det ikke er behov for det, og det kan bli vanskelig og slitsomt. Noen kan for eksempel oppleve det på buss, tog eller i situasjoner der det er mange mennesker. 

Angst kan gi følelser som redsel, frykt og sterk uro, og kan blant annet kjennetegnes ved at man opplever sterkt kroppslig ubehag, som for eksempel hjertebank, skjelving, svette,  kvalme, svimmelhet og noen kan få følelsen av å ikke få nok luft og av å besvime. Ubehaget kan bli så vondt at man begynner å unngå situasjoner der angsten har oppstått. 

Sosial angst er en form for angstlidelse - sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente og ukjente, og redselen er ofte knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem.Disse bekymringene kan bli så store at sosiale situasjoner unngås eller utholdes med intenst ubehag som skjelving, hjertebank og kvalme.

Å være sjenert er ofte noe som kan være litt plagsomt for noen, men er som regel ikke et hinder i hverdagen. De fleste som er sjenerte lever greit med det. Vi vet at noen som er sjenerte kanskje kan kjenne seg mer igjen i angstsymptomer, men vi vet også at mange som strever med angst ikke er sjenerte. Det vil si at noen ganger kan det være en sammenheng mellom å være sjenert og ha angst, men det trenger ikke å være det.

Hvis man tror man strever med angst, er det lurt å snakke med noen slik at man kan finne mer ut av det. Man kan for eksempel gå til fastlege, helsesøster eller Helsestasjon for ungdom.

Håper dette svaret var til hjelp for deg!

Hilsen psykologen

 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Forelsket, men sjenert?

Sjenert (colourbox.com)

Har du aldri hatt kjæreste? Eller kanskje du er avstandsforelsket, men blir flau ved tanken på å vise det til noen. Les hva du kan gjøre for å få kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit