Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg avbryte fagbrevet?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er lærling som platearbeider i er lite firma og jeg har vært der i 6 månden cirka og jeg trives ikke i det hele tatt, og jeg vill ikke klare 1 år og 6 måneder til cirka, jeg gruer meg vær dag før jeg kommer på jobb det er ikke så mye arbeid heller der, jeg vil heller begynne på påbygg vis det er mulig eller i militæret, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre? Er det forseint og søke på skole plass kommer jeg inn på skole til høsten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi anbefaler at du ber om en samtale med veileder på fagopplæringen før du bestemmer deg for å avbryte fagbrevet, kanskje du kan få hjelp til å gjøre situasjonen bedre. Husk på at det du ser som uoverkommelig kan det være at noen andre kan se en god løsning på, men da må de først vite at det finnes et problem. Det å avbryte gir også en del konsekvenser som du bør få nærmere informasjon om.

Du trenger ikke avbryte lærekontrakten først for å kunne søke skoleplass innen 1.mars vigo.no. Det vanskelig for oss å si om du fremdeles har ungdomsrett, men det kan du også få svar på hos fagopplæringen.

Du bør tenke nøye gjennom hva du ønsker å bruke vg3 påbygging til. Etter at du har oppnådd generell studiekompetanse krever det minst 3 år på høgskole/universitet for å få et yrke. På utdanning.no kan du lese mer om studier og yrker.

Vær også oppmerksom på at hvis du fullfører fagbrevet får du rett til å gå påbygging etterpå, da vil det innebære fire fag. På den måten får du mulighet til å få begge deler, både yrkeskompetanse og studiekompetanse, gjennom gratis offentlig videregående opplæring. Det gir du avkall på hvis du avbryter nå. Med fagbrev vil du også bli kvalifisertfor å søke fagskole, som er kortere, mer praktisk rettet utdanning.

Håper du bruker tid på å sette deg inni fordeler og ulemper før du bestemmer deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit