Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg bo hos vertsfamilie eller på skolen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst til å gå på språkskole i Tyskland, Korea og kanskje Kina og Japan. Jeg er veldig glad i språk. Jeg kan norsk, thai, engelsk og tysk, lærer jeg på skolen, men jeg har lyst til å forsette med språket. Jeg øver på koreansk hjemme, men vil lære mer. Jeg tenkte å begynne med språkreisen når jeg blir 16 år. Jeg har diskutert med foreldrene mine, men foreldrene mine sier at jeg burde dra når jeg blir 18 år, men besteforeldrene mine sier at jeg burde dra når jeg blir 16 år, siden det er det jeg vil. Jeg vil starte tidlig med språkene. Tre år i Tyskland og Korea tenkte jeg, så kanskje Kina og Japan også. Hvis jeg drar når jeg fyller 16, så tenkte jeg å finne meg familie som kunne ha adoptert meg eller bo på skolen, men hvordan finner jeg familie som kan passe på meg. Hva burde jeg gjøre? Finne meg familie eller bo på skolen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvordan du vil ordne kurs før du drar, er opp til deg selv. Det finnes mange aktører i Norge som arrangerer språkkurs i utlandet. Samtidig finnes det mange som tilbyr kurs av lokale aktører i utlandet. Synes du det er greit med et organisert opplegg, så velger du en pakkeløsning fra Norge. Da får du ofte et sted å bo, og det kan være enten på internat eller hos en vertsfamilie.

Hvis du er selvstendig og liker å ordne opp selv, så kan det lønne seg for deg å ordne språkkurs på egen hånd. Det krever litt mer tid og innsats fra din side, men det kan lønne seg økonomisk. De aller fleste universiteter kjører språkkurs. Ambassader, vennskapsforeninger og kultursentre kan også ha informasjon om språkkurs i sine land. Noen er til og med listet opp i reisehåndbøker. Spør dem også om å finne vertsfamilier hvis du reiser uten organisasjon.

Jeg vil anbefale deg å lese deg opp på de ulike tilbudene som finnes, og se hvilke som passer for deg. Husk også at foreldrene dine kan holde deg igjen til du er 18, så hvis du vil reise tidligere, bør du ta en seriøs prat med dem der du forteller hvorfor dette er viktig for deg. Lytt også til hva de har å si, og prøv å finn en løsning sammen.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit