Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir dømt etter utseende 

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg blir dømt får mitt utseende med andre ord stilen min, Jeg har kjempe langt lilla hår og siden jeg ikke er den høyeste ser det enda lenger ut… (rekker meg til midt på rumpa og jeg er 1.63 høy) og en litt spesiel klessmak og musikken min.. don't even get me started. med sminken min som består mye av sort øyensminke og røde lepper, i tilleg er jeg likblek… har fått høre at jeg er ett "Vandrene Freakshow" flere ganger, men jeg bryr meg egentlig ikke fordi jeg er megselv og jeg elsker det! Men det jeg irriterer meg over er dumme spørsmål som "er du goth?" eller "er du satanist?" (denne har jeg fått ett par ganger…) eller bare teite greier som "hvorfor er håret ditt lilla?" jeg har litt sinne problemer med dette og hvordan kan jeg unngå å klikke helt eller komme med drittsekk svar som gjør folk sure? og er det en måte man kan få dem til å la vær å henge seg oppp i meg og mittutseende? jeg mener jesus christ pass dine egene saker!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Først og fremst må jeg si du er sterk og modig som tør å være den du er og stå for det. Det er forståelig at man kan bli provosert når så mange andre skal ha en mening om ens utseende, selv om du ikke bryr deg om hva de gjør med seg selv. Det er flere fremgangsmåter du kan bruke for å hjelpe deg selv i å håndtere situasjonen på en måte som du trives med, uten at du føler den går ut over andre og at det blir dumme svar.

En måte å se det på er når noen sier noe som du reagerer på så kan du si; ''interessant at du kommenterer min stil, er det noe du lurer på?'' Dette sies i en hyggelig tone, og rett og slett stille spørsmål til den som kommenterer stilen din. Det er jo spennende med folk som tør å være annerledes. Med å møte med en åpen holdning, er det vanskelig for den andre å si noe ubehagelig, når du er så hyggelig selv. Hvis du stiller spørsmål til noen som lurer på noe, så blir det å møte den personen istedet for å komme til forsvar. Noen ganger synes folk at det er litt annerledes og de lurer bare på hvorfor. Ang spørsmålet på ''hvorfor håret ditt er lilla'' kan du svare; fordi jeg synes det er fint, og la det være med det. Hvis de har noen kommentarer som du ikke trives med, kan et svar for eksempel være: ''Jeg synes det er interessant at du sier det, jeg for min del velger å ha det sånn og er fornøyd med det.  Jeg kommenterer ikke din stil, så jeg setter pris på om du kan la min være i fred.''  

 Andre ganger kan man oppleve stygge kommentarere, og dette skal meldes ifra til en lærer eller noen andre voksne.  Hvis du føler det er mye kommentarer og mye rart, så kan du be læreren ta opp temaet i klassen, om åpenheten som skal være rundt at alle må kunne være seg selv. Ellers kan teknikken med å telle til ti inni seg og puste dypt inn og ut mens du gjør dette, gjøre at du får en ro og balanse inni deg. Det du kan også gjøre er å skrive et brev hvor du forteller hvordan du har det. Du trenger ikke sende det, men heller ha det hjemme i tilfelle du ønsker å lese det. Så lenge du er fornøyd med deg og din stil så høres det kjempe fint ut. Og håret ditt hørtes veldig kult ut. Legger ved artikler som er fine å lese. Ønsker deg lykke til videre! 

Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no i samarbeid med helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit