Hopp til hovedinnholdet

Gutt, 14 år. har det helt jævlig, alle slutter å bry seg. hva skal jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg skal starte med og si at jeg har det helt jævlig. Jeg har vert likegyldig et par år nå og det er helt jævelig fordi det du føler da er at alle slutter og bry seg, familien, skolen og når til og med barnevernet ikke bryr seg så er det litt ille og jeg føler at alle har gitt meg opp og jeg har ingen og prate med og jeg har pratet med helsesøster, men det hjelper ikke en dritt og jeg mista alle vennene mine så egentlig har jeg bare lyst til og sovne stille inn, men kan ikke det så hva skal jeg da gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss når du har det så vanskelig. Det må nok være utrolig vondt for deg å føle at alle slutter å bry seg når du egentlig har stort behov for at de skal være der for deg. Du nevner mange ulike som du syns har gitt deg opp. Du blir sikkert både lei deg og sint når folk ikke virker som de tar deg på alvor.

Du sier du har vært likegyldig et par år nå. Når man er på din alder er det jo ekstra viktige år, for det skjer så mye både sosialt og på skolen. Det som også skjer i denne tiden er at du utvikler deg, og mange jeg har møtt har opplevd at ungdomsvanskene var med på å forme de egenskapene og styrkene de har fått som voksne. Når man møter motgang, så kan det for noen føre til at de blir sterkere, mer forståelsesfulle for andre som sliter og enda mer målrettet.

Jeg syns du virker å ha et bra pågangsmot. Når du sier du får lyst til å gi opp ved å sovne stille inn men at du ikke vil det, tenker jeg at du har bestemt deg for å ikke la deg knekke. Det er bra at du tar et godt valg for deg selv og kjemper imot.

Når man er langt nede kan noen få tanker om selvmord. Hvis det skulle dukke opp slike tanker for deg, og siden du på en måte antyder at du har tenkt på det å kunne sovne inn, legger jeg ved denne linken som du kan se mer på hvis det er aktuelt. 

Du forteller at du har kontakt med flere, blant annet barnevern og helsesøster. Har du sagt til dem at du syns de virker å ha gitt deg opp? Noen ganger kan det være smart å si den man tenker til de som skal prøve å hjelpe, slik at de kan endre på måten de gjør ting på. 

Du kan også lete etter andre du kan snakke med hvis du vil. Du har sikkert møtt ulike personer som har snakket med deg om vonde ting. Da har du forhåpentligvis merket at noen personer eller måter å snakke på fungerer bedre for deg enn andre. Si til dem som skal hjelpe deg hva du ønsker av dem, da er det lettere for dem å gi deg den riktige hjelpen. Hvis du kjenner noen som du tror vil være gode å få støtte fra, kan det være verdt et forsøk å åpne seg for dem.

Du har hele livet foran deg, og jo eldre du blir bestemmer su mer og mer over deg selv og hva du vil få til. Jeg er sikker på at du kan nå langt hvis du fortsetter å ikke akseptere at folk gir opp. Det er bra at du reagerer på det, og da har du også rett til å si ifra, klage eller be om annen hjelp.

Jeg legger noen artikler nedenfor som du kan se på hvis du vil.

Gjerne ring til alarmtelefonen hvis du vil prate anonymt med noen. Det er gratis å ringe til 116 111, og man kan få råd og støtte fra en som er vant til å lytte til ungdom.

Håper du får bedre hjelp og at likegyldigheten du nevnte etter hvert erstattes med engasjementet jeg syntes å lese mellom linjene i brevet ditt! Lykke til, jeg ønsker deg alt godt fremover!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit