Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg deprimeret... jeg vet ikke hva jeg vil gjøre med livet mitt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg føler meg deprimeret... jeg vet ikke hva jeg vil gjøre med livet mitt, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss.

Du sier du føler deg deprimert. Depresjon kjennetegnes ved nedsatt stemningsleie, mindre energi, interesseløshet og at man ikke blir like glad av aktiviteter man vanligvis liker. Mange som strever med depresjon kan også merke skyldfølelse, negative tanker, selvmordstanker, konsentrasjonsvansker, søvnforstyrrelser, rastløshet og endret appetitt.  Hvis du kjenner deg igjen i dette er det lurt å søke hjelp for å finne mer ut av tanker og følelser. Da kan du få hjelp til å bedre hvordan du har det. 

Det finnes også tips om hvordan man kan jobbe litt på egen hånd. Noe som kan hjelpe, er å forsøke å finne på ting og være mer i aktivitet. Du kan kanskje tenke litt over hva du liker å gjøre og hva du kan finne på når alt føles kjedelig.

Lag gjerne en liste over aktiviteter du liker, da kan du se på den når du føler det blir tungt. Slike aktiviteter kan for eksempel være å se en film, lage mat, gå en tur eller være med venner. Noen ganger kan man føle at man ikke har energi eller er i humør til å gjøre noe, men vi det å gjøre ting kan gi en bedre følelse etterpå. 

Når man har det tungt, påvirker det også tankene våre. Mange får mer negative tanker og bekymringer, og dette kan være slitsomt og gjøre at man blir irritert og trist. Slike negative tanker er ofte ubehagelige og urealistiske. Man kan trene seg litt på å finne ut av de negative tankene sine, og etter hvert øve seg på å finne mer positive tanker. Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med dette i artiklene jeg har lagt ved under.

Det finnes hjelp for depresjon og vonde følelser, så jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det nå. Mange ungdommer synes det er vanskelig å søke hjelp. Jeg tror mange også er usikre på om det vil være til nytte å snakke med noen, men vi vet at det å sette ord på ting hjelper.

Kan du snakke med venner, familie eller noen på skolen din som du stoler på? Hvis ønsker hjelp, kan du for eksempel gå til helsesøster eller rådgiver på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til.

Lykke til videre!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit