Hopp til hovedinnholdet

Jente 19, redd for katter!

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg aner ikke under hvilken kategori dette spørsmålet kommer under menskriver det her. Jeg er livredd for katter bare jeg ser katte, skjelver jeg og pusten blir høy det er skikkelig rartog ubehagelig følelse. For jeghar flyttet i etnabolag med KATTER. de kommer inn på soverommet mitt gjennon vinduet, åpner yttedøra mi. Detter skikkelig merkelig fordi i forrige uke var det plusselig noen somåpnet døra, men det var heldidhvist låst, da jeg så ut av vinduet var det en svart katt som hang seg på yttedøra. Idag da jeg kom hjem lukka jeg døra etter meg men låste det ikke igjen med nøkkel. Da jeg var på do hørte jeg døra knirke og åpne seg, kom ut av badet og da ser jeg at yttedøra er kverveisåpen og en svart katt hengr på dørhåndtaken med ene poten på framsida, jeg skriker i det jeg ser og katten løper. Spørsmålet er hvordan kan jeg få slutt på at den kommer på døra og åpne. Det er ikke greit å være redd for å åpne døra når jeg skla ut eller komme inn, i det siste har dette plaget meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss. Det høres ut for at du er plaget av redselen din for katter, og at det blir enda verre når du bor i et nabolag med mange katter. Det er sikkert ubehagelig for deg at de dukker opp så mye, og at du da blir redd.

Når man har en sterk redsel for en spesifikk ting, slik som katter, er det veldig god hjelp å få for det. Du kan be legen din om å vurdere om du kan få henvisning til psykolog, eller du kan gå til helsestasjon for ungdom der du bor. Da kan du få hjelp, og de fleste kan faktisk bli kvitt redselen sin ganske raskt dersom de får riktig behandling med noe som kalles eksponeringsterapi. Les mer om det her.

Det man ser som hjelper for slik redsel som du forteller om, er at man på en trygg måte lærer seg å utfordre seg selv. Man øver på det man er redd for, men på en kontrollert måte. Da klarer de aller fleste å takle det de frykter gradvis mer. 

For å leve med redselen din frem til du blir bedre, er det nok lurt å prøve å ta kontroll på situasjonen. Du kan låse døren og passe på at du slipper for store overraskelser, men når du ser kattene kan du forsøke å utfordre deg selv. Klarer du å fokusere på å puste dypt samtidig som du prøver å roe deg med å tenke noen betryggende tanker? Du kan øve deg på forhånd, slik at du har en god tanke på lur som du tror vil hjelpe. Selv om det er vanskelig i begynnelsen, vil du sikkert merke at du får mer kontroll etter hvert. Ikke gi opp, og fortsett å øv deg! Husk at det er tankene som prøver å lure deg, det er så vidt jeg vet ingen statistikk som tilsier at katter virkelig er farlige.

Lykke til!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit