Hopp til hovedinnholdet

Ei venninne har selvmordstanker. Hva gjør jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

En veninne av meg har selvmordstanker, og har funnet seg en dato og dø på. Den eneste grunnen til at hun ikke har gjort det enda er av respekt for moren sin som har mye på gang for øyeblikket. Hun har ikke fortalt det til noen, men jeg snoket litt i dagboken hennes da jeg lå over. Hun har skrevet at hun vil ta opp til 500mg fluoxtin ratiopharm (fontex). Hun går ned i vekt hele tiden, og ser ut som hun blir dårligere. Kan hun egentlig ta livet sitt med 500mg fontex? Eller vil hun bare få skader av det? Jeg skal finne medisinene hennes neste gang jeg er hos henne og kaste dem. Men blir litt bekymret. Er det farlig? Kan hun ta dem uten og dø, så hun kanskje lærer istede? Er veldig bekymret.. Å jeg tror absolutt ikke hun tuller :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 20, og takk for at du kontakter ung.no.

Jeg kan dessverre ikke svare deg på risikoen ved å ta Fontex, eller andre preparater, da jeg ikke kan så mye om medisiner og doseringer.  Du må snakke med venninnen din om hennes selvmordplaner og du bør absolutt ikke forsøke å hjelpe henne alene. Slik du beskriver dette bør du ta kontakt med foreldrene til venninnen din eller andre voksne, som kan ta fatt i dette. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine først og be dem om hjelp til å kontakte foreldrene til venninnen din. Dette er ikke noe du skal håndtere på egen hånd. Du beskriver at hun stadig mister vekt og at hun ser dårlig ut, jeg synes du så raskt som mulig skal ta kontakt med noen voksne og drøfte situasjonen.

Dersom du ikke har noen voksne å snakke med, kan du også ringe til Mental Helse sin døgnåpne hjelpetelefon, 116 123.

Fint at du tok kontakt med oss, og at du bryr deg, venninnen din er heldig som har en venninne som bryr seg, men du må snakke med noen om dette snarest.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit