Hopp til hovedinnholdet

Søster som ikke har venner, hva kan man gjøre? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en søster som har det vanskelig for å få venner. Det blir mye snakk om dette hjemme og moren, faren og stefaren min vet ikke hva de skal gjøre for å hjelpe henne. Hun sier ikke selv noe om at hun ikke har venner, men jeg tror det er fordi hun ikke er så selvsikker. Jeg vet ikke hva dette kommer av. Jeg synes det er veldig trist at hun er alene hele tiden og jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne. (Vær så snill å ikke si noe om at jeg er for liten til å ordne dette og heller burde la de voksne fikse det) Jeg er så utrolig lei av at folk ikke ser hva jeg klarer bare på grunn an alderen min. PS: Vær så snill å svar. Hilsen fortvilet jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi skjønner at du er frustrert over dette og gjerne vi hjelpe søsteren din. 
Vi skjønner også at du er lei av at folk tror at du ikke kan fikse ting fordi du er ung. De fleste unge kan fikse ganske så mye og vi tviler ikke på at du vil og kan ordne dette på egen hånd. 

Du kan både gjøre ting selv og hjelpe søsteren din med å få hjelp fra voksne.

En enkel ting du kan gjøre for søsteren din, et å ta henne med på ting. Kanskje dere to kan prøve noe nytt sammen? Finn på noe som passer for både deg og henne. Har dere noen fritidsaktiviteter dere driver med? Kanskje dere kan finne nye ting i lokalmiljøet dere kan teste. Ofte er det også ungdomshus eller ungdomsklubber i en kommune. Det kan være et godt sted å møte nye folk og få seg venner.

Hvis hun er sammen med deg og dine venner, kanskje hun etter hvert blir tryggere på seg selv? Hvis hun er veldig mye yngre eller eldre enn deg, kan det være lurt å finne på noe der folk på både hennes og din alder møtes.

Søsteren din skal også få hjelp av voksne. Hun har rett til å ha det bra på skolen. Det betyr at på skolen er det de voksne som har ansvar for at hun har det bra. Hvis ingen på skolen vet at hun ikke trives må de få beskjed om det.

I opplæringsloven står det at alle barn har rett til et godt psykososialt skolemiljø. Det betyr blant annet at man skal få være med på ting, ha venner og ikke være ensom. Det er skolen sitt ansvar å passe på at alle elevene er inkludert og får oppfylt kravet om god skolemiljø. Du kan lese mer om retten til å ha det bra på skolen på lenken under. 

Lenke til side om retten til å ha det bra på skolen

Det er også viktig at søsteren din får snakke om hvordan hun har det. Det kan hende det er vanskelig for henne å snakke med deg eller foreldrene dine, men kanskje det kan være en idé å snakke med helsesøster på skolen hennes eller hører på helsestasjonen for ungdom. Du kan tilby deg å være med henne og snakke med helsesøster eller andre.

Vi håper det løser seg for søsteren din og at hun får det bedre. 

Hilsen oss i Barneombudet i samarbeid med ung.no
Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit