Hopp til hovedinnholdet

Kastet ut hjemmefra, trenger kanskje innleggelse, vil gjerne gjennomføre skole

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Eg har blitt kasta ut av heimen og må flytte snarast mogleg. Eg har ingen stad å dra pga hverken penger eller familie i nærheita. Etter sommarferien skal eg sikkert på hybel i nærheita av skulen min men til då veit eg ikkje kva eg skal gjere. Eg slit med mykje forskjelleg og har kontakt med fastlegen min og ein spykolog i BUP. Fastlegen min vurderer at eg kanskje må innleggast, men eg vil helst ikkje det no som det nærmar seg eksamenstida. Er det ein måte å kunne gå på skule uansett om ein er innlagd på psykiatrisk avdeling? Eg vil berre ha generelle tankar om dette og min situasjon. Gjerne tips og hjelp til kva eg kan gjere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for ditt brev. Du forteller at du er kastet ut hjemmefra, og at du må flytte snarest mulig. Du har verken penger eller noe sted å dra. Det høres veldig ugreit ut. Du forteller også at du sliter med mange forskjellige ting, og har kontakt med fastlegen din og psykolog i BUP. Fastlegen vurderer at du kanskje trenger innleggelse. Slik vi forstår deg, ønsker du ikke innleggelse nå, fordi det er viktig for deg å kunne gå på skole og gjennomføre eksamen. Du lurer på om det går an å gå på skole, selv om man er innlagt. Det gjør det! Psykiatriske avdelinger for ungdommer har ofte skole knyttet til seg, eller de har avtaler med lokale skoler, slik at skolegangen skal kunne ivaretas, så sant det er mulig. (Noen ganger er sykdommen så plagsom/sterk at tenke-evnen rammes. Da er det ikke lett å konsentrere seg, og ta eksamen.)

Du er kastet ut hjemmefra, skriver du. Det er antagelig det viktigste å få ordnet opp i, slik at du har et sted å bo. Antagelig ligger det stor fortvilelse og mange krangler og uenigheter bak når foreldrene dine har kommet til at du ikke kan bo hjemme (vi tror det er foreldrene dine som har bestemt når du skriver at du er kastet ut). Kanskje tenker foreldrene dine at de ikke kan ta ansvar for deg, at det ikke er trygt for deg å bo hjemme? I så fall går det an å få familiehjelp på BUP'en der du har kontakt - et råd til deg er å spørre om det. Eller kanskje det er mer krangling og uenigheter som er saken? Det går an å få hjelp til å rydde opp i familiekonflikter på et Familiekontor. Hvis det er grunnlag for det, kan dere også få hjelp i barnevernet. Innleggelse i psykiatrisk avdeling er ikke en erstatning for et sted å bo, men det kan hjelpe veldig for trygghet og ivaretakelse når noen har det veldig dårlig psykisk. både for den det gjelder, og for foreldre og søsken.

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit