Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde en person som filmet meg mens jeg hadde sex?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Hadde sex med en fremmed gutt i skogen, så oppdaget jeg at det var noen som filmet oss under sexen, noe jeg ikke syntes var greit. Så jeg lurer på om dette kan politi anmeldes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du har kommet i en veldig ubehagelig situasjon, og at du er redd for at den eventuelle videoen kan komme på avveie.

Utgangspunktet er at man ikke har lov til å gjengi eller vise bilder av andre offentlig uten samtykke av den avbildede. Dette står i åndsverkloven § 45 c. Det er noen unntak fra dette som du kan lese i § 45 c. Hvis vedkommende som filmet deg publiserer filmen kan du anmelde det.

Videre er spørsmålet om man i det hele tatt har lov til å filme/fotografere andre mennesker uten deres samtykke. Det er her grensen for privatlivets fred kommer inn. Etter straffeloven § 390 a kan "Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred eller som medvirker hertil straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år." Det er ikke mulig å gi et konkret svar på hvor grensen for hva som er en krenkelse av privatlivets fred går, det vil avhenge av situasjonen og ulike momenter kan tippe saken i den ene eller den andre retningen. Men det å filme noen som har sex uten at de samtykker det vil nok være et brudd på straffelovens regler.

Hvis du føler for å anmelde personen som filmet deg så ville jeg absolutt gjort det.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit