Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet gå inn på et treningssenter og dra noen ut derfra fordi de mistenker bruk av anabole steroider?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, lurte på om politiet har rett å bare dra noen ut fra et treningssenter og spøre om steroider bruk, deretter tisseprøve og kreve å kopiere private ting og tvinge deg til å skrive under at de kan snakka med legen din? Og tok fra deg tlf din og kopiere dine private ting på grunn av de tror at personen bruke anabole steroider??? Og hva er straff for å bruke ting som ikke er godkjent til trening og da menes det IKKE anabole steroider? For de sa at det kan også slå ut på test og ikke bare steroider! Hva er best å gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Bruk av anabole steroider er som du vet ulovlig i Norge. Og når politiet mistenker noen for å ha gjort noe straffbart har de absolutt lov til å avhøre, ransake og sikre bevis som kan brukes i en straffesak mot den personen.

Hvis reglene i straffeprosessloven kapittel 15 og 16 (ransaking og beslag) er oppfylt så har politiet lov til å gå inn på et treningssenter, foreta avhør, kreve at personen avlegger urinprøve, sikre bevis ved å kopiere innhold på mobil osv. Det vanlige er at retten på forhånd har vurdert om vilkårene i straffeprosessloven kapittel 15 og 16 er oppfylt, slik at politiet har en skriftlig ransakingsordre med seg. I noen tilfeller kan politiet allikevel foreta ransaking og beslag selv om retten ikke har vurdert dette først. Du kan lese alle disse reglene i straffeprosessloven kapittel 15 og 16.

Det kan også tenkes at treningssenteret har vilkår i den avtalen du har inngått med dem om at bruk av anabole steroider er forbudt på treningssenteret.

Politiet kan ikke tvinge noen til å signere på at de kan få opplysninger fra leger. I straffeprosessloven § 119 har vi en regel om at blant annet leger ikke kan vitne i straffesaker med mindre den som har krav på hemmelighold (pasienten) har samtykket i at legen vitner. Selv om du har signert på et slikt samtykke kan du trekke det tilbake, men du må i så fall kontakte politiet og gi beskjed om at du trekker samtykket.

Jeg kan ikke gi deg et svar på hva strafferammen for bruk av ting som ikke er godkjent for trening er når du ikke har skrevet noe om hva slags ting du sikter til. Hvis det er narkotika du mener så er bruk av narkotika forbudt etter legemiddelloven § 31.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit