Hopp til hovedinnholdet

Har det ikke særlig bra med meg selv for tiden.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg er en jente som ikka har det særlig bra med meg selv for tiden. Utenfor skolen er jeg i en venninegjeng hvor 7 stk (det vil si, nesten alle) har enten psykiske problemer eller psykiske lidelser som posttraumatisk stress, bipolar lidelse, spiseforstyrrelser, depresjon, angst og en av de har ME. Spesielt hun ene av de, min beste venn ble syk i desember og hun er på bedringens vei, men hun har vært veldig alvorlig psykisk syk.Jeg har verken psykiske lidelser eller problemer, men når man tenker og bekymrer seg for vennene sine hele tiden og prøver å hjelpe de alt man kan så kan det også føles mye. Min beste vennine på skolen sliter med depresjon og spiseforstyrrelse, og jeg er også bekymret for henne og prøver å hjelpe henne så mye jeg klarer. I tillegg er det et stort press på skolen og jeg jobber mye med lekser etter skolen og en del i helgene. Jeg bekymrer meg og stresser hele tiden,men mamma forstår ikke, hvordan kan jeg få hjelp? Hvordan kan jeg snakke med mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det ER slitsomt når mange rundt en har problemer.  Det gir både bekymringer og det blir et stort fokus på ting som tapper mer energi enn det gir energi.  Midt oppe i en vennegjeng med mye sykdom står du og har dine "hverdagslige" ting å streve med.  Det kan oppleves som det ikke er plass til det når alle andre har det "værre".  Jeg tenker at det å prate litt med noen om hvordan du opplever det, kan være litt OK.  Helsesøster på skolen din er en du kan prate med.  Du trenger ikke å være syk eller ha alvorlige problemer for å gjøre det.  Det er normalt å kjenne litt på stress og press, og det er noe du sikkert kan greie å stå i også videre, men det er OK å få litt aksept for at man kjenner det som man gjør og litt støtte på veien.  Kanskje mamma forstår om hun ser spørsmålet og svaret her?  Du finner også råd om hvordan du kan prate med mamma i artiklene under.  Pass på å ta en prat når dere begge har litt overskudd og har ork til å høre på hverandre.  

-Og i forhold til vennene tenker jeg at det blir viktig å ikke bli for mye omsorgsperson, men gjøre hyggelige ting sammen og få litt påfyll av samværet og ikke bare gi støtte og forståelse.  Sett også grenser for hva du orker å gå inn i.  Kanskje har du også venner som ikke har så store problemer.  Vær litt med dem også.  

Det å prøve å ikke ha for mye stress selv, er lurt.  Gode vaner, god struktur og plan er lurt for å greie det.  -Og det å sette av tid til å gjøre ingenting er også viktig i en travel hverdag.

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit