Hopp til hovedinnholdet

Stammingen hindrer meg

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg visste ikke hvilket emne jeg skulle velge.. Men jeg er en gutt på 16 år som har stammet siden jeg var ca 4år pga krigsangst..det plager meg veldig av og til! Jeg er en gutt med mange venner og autoritet. Det er så mye som jeg vil få sagt, men jeg klarer det ikke! Jeg er ganske smart og sier smarte ting, men jeg får ikke sagt det akkurat som jeg vil! Det er veldig deprimerende og vite at man ikke kan formidle sine meninger! Som da vennen min ble beskyldt for noe han ikke har gjort, så hadde jeg såå bra argumenter i mot for å sette de pp plass, men jeg klarte ikke å si det, så jeg holdt meg taus. Senere kom fettern min som respekterer at jeg stammer, jeg hvisket i øret hans alt jeg skulle si og han sa det akkurat som jeg ville..og alle lo av de andre fordi han dreit dem ut med mine ord..det er faktisk veldig irriterende..jeg har startet min egen virksomhet i utlandet, men jeg må ha med storebroren min fordi han må være snakkeren ig jeg er hjernen fordi jeg ikke kan snakke flyte

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du får til mye og du tenker mye klokt, men du begrenses litt av stammingen.  Du mener selv at stammingen kan ha å gjøre med krigsangst.  Om det betyr at du har opplevd krig og har traume fra det, eller om du har en angst for at det skal bli krig, er jeg litt usikker på, men UANSETT er det hjelp å få til å bearbeide dette.  Jeg tenker at en psykolog kan hjelpe deg.  Det er også god hjelp å få til stamming hos en logoped, så prøv å få slik hjelp.  Du kan ta kontakt med PPT/oppfølgingstjenesten i fylket du bor i og få slik hjelp.  Rådgiver eller lærer på skolen din (om du går på skole) kan evt. hjelpe deg å formidle kontakt, men om du går på skole eller ei, kan du selv ta direkte kontakt.

Fastlegen, helsesøster eller noen på Helsestasjon for ungdom kan også hjelpe deg videre til psykolog.

Stå på videre.  Det virker som du har mye gode tanker å bidra med.  Bra det fungerer bra når du kan hviske det og få en til å si det eller skrive det, så du har mulighet til å få deg formidlet også frem til du får hjelp med stammeproblemet.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Stamming

Munn (colourbox.com)

Får du ikke frem ordene? Går snakkingen i stå? Gruer du deg for å innlede en samtale med andre, for ikke å snakke om å ta ordet i en forsamling? Du er ikke alene. Rundt 50.000 nordmenn stammer.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit