Hopp til hovedinnholdet

Hvordan snakke med foreldre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13år. Jeg føler meg ikke så komfortabel hjemme. Jeg går i 7klasse, å jeg tror ikke mamma skjønner at jeg bynner å bli eldre.. Hun blir veldig ofte sint på meg for at jeg ikke er smilende glad og at jeg skal svare fint hele tiden når jeg kommer hjem fra skolen. Avogtil vil jeg bare gråte og avogtil blir jeg bare sint for ingenting. Har dere et tips om hvordan jeg kan få mammaen min til å skjønne at jeg blir eldre? Eller noen tips hva jeg kan gjør før å ikke bli så sint?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det er nok mange ungdommer som kan kjenne seg igjen i det du forteller her. En del foreldre synes det er vanskelig å forstå ungdommen sin. Noen glemmer at ungdomstiden innebærer store endringer, og at en del ungdommer kan slite i forhold til de endringene de opplever.
Alle kan bli sinte, men det er ikke greit at foreldre blir sinte for "ingenting". Hvis jeg snakket med mammaen din ville hun kanskje sagt at hun ikke kjenner seg igjen i at hun blir sint for " ingenting"? Ofte handler en del av de konfliktene ungdom og foreldre har om mangel på kommunikasjon. Jeg vil derfor råde deg til å prøve å få til en samtale med mammaen din om det du beskriver her. Det kan være en ide å få hjelp i en slik samtale. Helsesøster eller Familievernkontoret kan være til hjelp og støtte.

Jeg synes det viser at du er en reflektert og flott jente at du tenker på hva du kan bidra med. Du vil vite hva du kan gjøre for ikke å bli så sint. Humørsvigninger er en del av puberten for mange ungdommer. Imidlertid går det an å være bevisst på hva man blir sint for, i hvilke situasjoner man blir sint og begynne å tenke på å gå ut av situasjoner hvor man kjenner på sinne. For noen kan det hjelpe å tenke seg litt om, og det kan også noen ganger være en ide å prøve å høre hva de som snakker sier, ofte kan man tolke det som blir sagt feil.

En del ungdommer blir irriterte og sinte over mas fra foreldre. Ved å snakke om forventninger og eventuelt fordeling av oppgaver i familien kan alle få det bedre.

lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit