Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene selge mine klær uten å spørre meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, er jente 15 år som lurer på om foreldre har rett til å ta barnas klær og selge de, dersom barnet ikke bor der lenger, men har krevet å få ta klærne med seg. Har nylig flyttet fra faren min, tok ikke med meg alle sakene mine, og faren min holdrer på å selge alle klærne mine, men har jeg rett til å få de tilbake å ta de med til der jeg bor nå? Mye har jeg betalt selv, og noe har jeg fått i gave osv. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vergemålsloven § 33 slår fast at du som mindreårig over 15 år har rett til å råde over eiendeler som foreldrene dine eller noen andre har gitt deg for at du skal kunne bestemme over dem selv. Det samme gjelder midler som du har tjent ved eget arbeid etter at du fylte 15 år.

Dersom du har kjøpt klærne for penger du har tjent etter at du fylte 15, kan faren din dermed ikke selge klærne dine uten din tillatelse. Hvis foreldrene dine har kjøpt klærne til deg, er spørsmålet mer tvilsomt. Nå kjenner jeg selvsagt ikke til omstendighetene knyttet til alle dine plagg. Dersom det er foreldrene dine som har betalt for klærne, går jeg derfor ut fra at de også kan selge dem.

Men uansett, så synes jeg det høres litt merkelig ut at faren din selger klærne dine. Er det fordi han/dere har dårlig råd? Eller har han lite plass og trodde at du ikke ville hente resten av tingene dine? Hvis han selger dem uten noen god grunn, så synes jeg det er dårlig gjort av han. Da bør du be han om å stoppe å gjøre det. Men kanskje har han en god grunn til å gjøre det?

Hvis klærne allerede er solgt til noen andre, så blir det litt vanskelig å få de tilbake.

Kanskje du bør snakke med moren din om dette også, og at foreldrene dine bør ordne opp i dette?

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit