Hopp til hovedinnholdet

Er butterflykniv lovlig i Norge?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

hei jeg vil kjøpe en butterfly kniv.jeg lurte på om det er lovlig i norge..... jeg samler på kniver kjønner du så kan du gi meg ett lite tips om hvordan jeg kan få den?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I våpenforskriften § 9 er det bestemt at «Det er forbudt å erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, pepperspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler eller andre gjenstander, spretterter eller andre tilsvarende særlig farlige gjenstander uten aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter.»

Så vidt jeg forstår er en butterflykniv en form for batangakniv. Som du ser over er batangakniver ulovlig i Norge.

Jeg kan ikke gi deg noen tips om hvor du kan få tak i en butterflykniv, og siden det er ulovlig så vil jeg ikke anbefale deg å skaffe deg en heller.

Det følger også av straffeloven § 352a at det er ulovlig å gå med kniv på seg, men forbudet gjelder ikke hvis kniven bæres i forbindelse med «arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål.»

Grunnen til at det er så strenge regler for å eie og gå med kniv på seg er at det fort kan oppstå farlige situasjoner dersom noen har tilgang til kniver.

I artiklene under kan du lese mer om politiets reaksjoner dersom du blir tatt med kniv.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit