Hopp til hovedinnholdet

Er husarrest i en hel måned akseptabelt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om det er akseptabelt og få hussarrest i en hel måned, av og bare avbryte EN avtale med dem.( kom 1 time hjem forsent). Jeg syntes ikke dette er rettferdig i det hele tatt. Har sakt ifra til før men de sier at det er min skyld og jeg føler at jeg ikke blir hørt eller respektert. Jeg kjenner mange som har gjort mye værre ting enn meg og de får husarrest i max. 7 dager. Det jeg gjorde fortjener bare 3 dager husarrest, syntes jeg. Men istedenfor fikk jeg 28 dager. Jeg blir så utrolig sur. Jeg kommer til å bli så mye mer ensomere når jeg har hussarrest. Hva skal jeg gjøre? Det er utrolig sleipt og dårlig gjort av dem. Hva kan jeg gjøre ? Føler at jeg blir gal av være inne her, spesielt i helgene. Og det har gått 2 uker ;(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss! Du skriver at du har fått husarrest i en måned for å ha kommet én time for sent hjem en kveld.

Jeg kan ikke gi noe fasitsvar på om dette er akseptabelt eller ikke, men det kan virke som en konsekvens som kanskje er i overkant streng. Det kommer også an på situasjonen rundt, om de har gitt mange advarsler og også hva slags type husarrest det er snakk om.

Vi pleier å gi foreldre råd om at det bør være sammenheng mellom det et barn har gjort (eller ikke gjort) og hvordan foreldrene reagerer. Hvis man ikke kommer hjem til avtalt tid, kan det for eksempel være naturlig at man får strengere innetider i en periode. 

Jeg tenker at siden du er 14 år er dette noe det burde gå an å snakke om sammen i familien. Kanskje dere kan finne frem til en felles løsning for at du ikke skal føle deg så ensom. Du sier at du har prøvd å si ifra tidligere og at det ikke har fungert. Har du prøvd å tenke igjennom hva du skal si på forhånd og sagt ifra til foreldrene dine på en måte som ikke høres ut som et angrep eller anklagelse mot dem? Hvis det er veldig vanskelig å snakke med dem går det an å for eksempel ringe til et familievernkontor. De kan invitere deg og foreldrene dine til en samtale hvor en familieterapeut kan hjelpe dere til å snakke sammen på en skikkelig måte. Hvis ikke det er noe familievernkontor i nærheten av dere kan det være en idé å snakke med helsesøster.

Håper dette gav svar på noe av det du lurte på! Lykke til videre!

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit