Hopp til hovedinnholdet

Mange plikter og oppgaver hjemme. Får lite hjelp.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg er en jente som har veldig mye å gjøre i live.1 moren min er fra myanmar og har gått på skole i et år så sluttet hun fordi hun hadde ikke rå til å gå på skole . 2.Jeg må nesten gjøre alle leksene selv i tillegg må jeg hjelpe broren min med lekser.Mamma greier ikke å hjelpe med og lille broren min med lekser fordi hun skjønner ikke .Mamma forventer veldig mye av meg.Etters skolen så må jeg gjøre leksene øver til prøver ,hjelpe broren min med lekser ,hjelpe mamma med jobben hennes,så må jeg på jobben min ,Må på butikken for mamma.Ingen i familie kjører bil .Så når det er ball på skole så sykler jeg dit

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei! Så fint at du skriver til ung.no.

Det høres ikke helt greit ut å være deg. Du skriver at du har mye ansvar, mange plikter og oppgaver hjemme i tillegg til skolearbeid. Da blir det lite tid igjen til venner og andre hyggelige ting. Det er også noe ungdommer trenger for å ha det bra.

Samtidig høres det ut som om mammaen din og broren din er nokså avhengige av din hjelp. Det er ikke så rart når mammaen din kommer fra et annet land, kanskje ikke snakker så godt norsk og ikke har så mye kunnskap om hvordan det er å være ungdom i Norge.

Kan du forsøke å snakke rolig med henne om hvordan det er å være deg i denne situasjonen? Kanskje er det mulig å komme fram til noen andre løsninger sammen? Jeg vet ikke hvor gammel broren din er, men mange skoler tilbyr leksehjelp til barn i barneskolen. Dette kan dere sjekke ut med hans lærer. Kanskje det finnes en hyggelig nabo eller andre rundt dere som kan hjelpe ham og deg med skolearbeidet?

Hvis ikke du finner fram til noen løsning med mammaen din, så kan du diskutere situasjonen med for eksempel læreren din, sosiallærer eller helsesøster på skolen. De er kjent med tilbudene som finnes der du bor og kan kanskje hjelpe deg å finne en løsning. Det er også mulig å be om en samtale sammen med mammaen din etter hvert slik at hun kan få hjelp til å forstå at dette blir for mye for deg.

Under har jeg lagt ved en artikkel du kan lese som handler om det å ha mye ansvar når man er ung. Kanskje finner du noe her som du kan bruke i samtalen med mammaen din

Lykke til!

Hilsen familieterapeuten.

 

 

 

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du mye ansvar?

Bekymra gutt (colourbox.com)

Å måtte ta ansvar kan være bra for barn og ungdom. Men hvor går egentlig grensen for hvor mye du klarer å bære på dine skuldre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit