Hopp til hovedinnholdet

Kan noen filme deg uten tillatelse?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei jeg fant ingen tema som passet men valgte "#IKKEGREIT" sprøsmålety mitt er: kan noen filme deg uten tillatelse? og vis du ber dem slette filmen er de da pliktig til å slette den da? jeg diskuterte med pappa så etter en stund la jeg merke til at han filmet meg med mobilen og etterpå ba jeg han slette videoen han nektet og sendte meg på rommet. har han lov til det? må han slette videoen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noe generelt forbud mot å filme andre personer uten samtykke i norsk rett. Derimot har ikke den som filmet deg anledning til å bruke denne filmen som de vil. Det følger av åndsverkloven § 45 c at pappaen din, som filmet deg ikke har lov til å publisere/offentliggjøre filmen (f.eks, legge filmen ut på internett) mot din vilje.

Det er forbudt etter norsk lov å filme på en måte som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred. Det følger av straffeloven § 390a. Med tanke på at dere befant dere på privat grunn spørs det imidlertid om denne bestemmelsen kommer til anvendelse. Slik du beskriver situasjonen kan jeg heller ikke se at det rammes av denne bestemmelsen.

Jeg forstår at du opplevde situasjonen som ubehagelig og urettferdig. Slik jeg ser det har ikke pappaen din gjort noe ulovlig og han har heller ingen plikt til å slettte filmen. Jeg foreslår imidlertid at du tar dette opp med pappaen din eller noen andre i familien din. Da kan du forklare at du ikke synes dette er greit, samt be han om å respektere ditt ønske om at filmen slettes.   

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit