Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ofte vondt i maven.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heii, jeg ville bare spørre om noe. Jeg er ei jente på 16 år. For ca 4 uker siden starta det med at jeg ble kvalm av å spise mat på morgenen, men det har utvikla seg til og bli værre. Jeg spiser nesten ikke noe daglig. Jeg blir kvalm når jeg kjenner lukta av mat. Viss jeg presser meg selv til og spise føler jeg det skal komme opp igjen. Enten det eller så får jeg vondt i magen og sitter på do med veldig vondt i magen og har gul bæsj... Jeg har ofte vondt i magen, føler ett press som om noe presser innover.. Kan det hende jeg utvikler en spiseforstyrrelse? Isåfall hjelp meg.. Vet ikke hva jeg skal gjøre.. Og jeg har akkurat flytta ut for meg selv. Går også kokkelinje på skolen.. så blir tvunget til og spise der. Jeg lurer veldig på hva dette kan være? Og er det noe farlig? Vurderer og snakke med helsesøster men jeg er ikke flink på og snakke for meg. Så vær så snill og svar fortest mulig.. Hilsen ei veldig bekymra og redd jente..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg kan godt forstå, ut fra det du forteller her at du er bekymret og redd. Det er en vond følelse, og gjør at man begynner å tenke negative tanker. Nå når du bor for deg selv er dette sikkert ekstra vanskelig. 
Du sier at alt dette begynte med at du var kvalm om morgenen, og derfor ikke spiste, noe som er en normal reaksjon på at man er kvalm. Imidlertid kan det virke som at dette har utviklet seg til at du nesten ikke spiser, og det kan gi en del av de symptomene du beskriver. Jeg tenker ikke at du har en spiseforstyrrelse, i den forstand at du ikke vil spise fordi du vil være tynn, men hvis du kommer inn i en ond sirkel hvor mat byr deg i mot så vil jo dette bli et problem.

Jeg synes at du bør snakke med foreldrene dine om hvordan du har det, hvis de ikke vet det. I tillegg vil jeg råde deg til å snakke med fastlegen din. Du har en del symptomer som du bør sjekke hos fastlegen. Jeg forstår at du lurer på hva symptomene skyldes, og det kan jeg dessverre ikke si kun på bakgrunn av det du skriver. Kvalme kan skyldes en rekke ting, gul avføring i noen dager er ikke farlig, og smertene i maven kan komme av at du får i deg for lite mat, for å nevne noe. Når du bekymrer deg så er det viktig å huske på at de fleste symptomer vi får ikke betyr at det er farlig eller alvorlig, men når man har vondt eller ting endrer seg bør det sjekkes hos legen. Jeg tenker at det er en forklaring på det du sliter med, og ved å gå til legen vil du få klarhet i dette. Kanskje trenger du en tablettkur, eller en annen behandling, og du kan bli bra. 

Skulle det være slik at legen ikke finner noe fysisk, så kan du gå og snakke med helsesøster. Du sier at du ikke er så flink til å snakke, men det går bra hos helsesøster. Det du har skrevet her kan du, eventuelt, ta med deg i en samtale med helsesøster, og da har helsesøster mye å snakke med deg om.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit