Hopp til hovedinnholdet

Jeg og mamma er uenige om databruk

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og moren min er veldig uenige om databruk og telefonbruk. Jeg liker å spille, men moren min har satt av to dager/kvelder i uken til dette, noe som er greit for meg. Men det som har skjedd nylig er at min mor mener at jeg sitter for mye med telefon og pc, slev om jeg sitter på datamaskinen min to dager (fredag og lørdag kveld) i uken og med telefonen mest om kveldene ellers i uken. Hun truer også med at hvis jeg ikke kjerper meg på skolen (Har 4 i snitt) så tar hun fra meg pcen og hun har allerede tatt fra meg telefonen.. Har hun rett til dette? Jeg har betalt både telefon og datamskin selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no. Det du tar opp er et veldig vanlig problem - barn og foreldre som krangler om, eller er uenige i hvor mye data/telefon man skal bruke. Hva foreldre har rett til og ikke, er et vanskelig spørsmål. Det star ikke lovfestet noe sted at foreldre har rett til å ta fra barn sine eiendeler, som jo dataen og telefonen din er, hvis du har kjøpt dem selv. Men på den andre siden er det jo de som bestemmer over deg frem til du er 18 år. Så man er jo nødt til å forholde seg til regler som foreldre lager når man er barn og bor hjemme. Det er typisk at mange voksne bekymrer seg over barns databruk fordi det er så mye fokus på at dette for eksempel fører til at barn sitter for mye stille, de isolerer seg, de er mindre sammen med venner i det "ordentlige" livet, eller de sliter med å sove om nettene når de ser mye på skjerm. Så kanskje din mor bare er bekymret for deg av sånne grunner. Men selv om det generelt er mer problemer med slike ting nå enn før betyr det jo ikke at det gjelder for akkurat deg.  

Jeg foreslår at du kaller inn mammaen din til et familiemøte der du legger frem det du har skrevet her: at du syns det er greit å sitte på pc to ganger i uken, i tillegg til telefon på kveldene. Og det viktigste: Du liker å spille! Fortell henne hvorfor du liker det, og kanskje i tillegg kan du invitere henne til å se på deg når du spiller? Mange foreldre blir bare irritert av at barna sitter på pc uten at de vet hva de faktisk driver med, og at barna er flinke til å spille. Vis henne! Kanskje blir hun glad for å se det? Uansett gir du henne sjansen til å få mest mulig kunnskap om interessen din og hvorfor du liker å spille. Så kanskje får dere diskutert dere frem til enighet på et litt bedre grunnlag! I en sånn diskusjon må man gi og ta. Kanskje dere kan bli enige om å møtes på halvveien, uten at hun trenger å true deg. Ingen liker jo å bli truet! Jeg legger ved en artikkel om tema som kan være fin å lese i denne forbindelse. Lykke til med praten.

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit