Hopp til hovedinnholdet

Jeg tisset i et parkeringshus, kan jeg bli anmeldt?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Natt til søndag på vei hjem fra byen, måtte jeg fryktelig på do og gikk ned i et parkeringshus for å tisse. Etter jeg er ferdig ser at det står et skilt hvor det står at området er tv overvåket. så det jeg lurer på er om de kan gjøre noe med opptakene?, vil det bli anmeldt?, prikk på rullebladet? osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å vite om dette forholdet vil bli anmeldt eller ikke. Dette kommer nok helt an på hvilke rutiner parkeringshuset har, eksempelvis hvorvidt de går gjennom videoene fra overvåkningskameraene. Jeg vil tippe at de ikke går gjennom dette videomaterielt med mindre de har mistanke om at det har hendt noe ulovlig i parkeringshuset.

Det er likevel ulovlig å urinere på offentlig sted. Du kan være på offentlig sted selv om du urinerer på privat eiendom. For å si det på en svært forenklet måte: "Offentlig sted" er et sted hvor allmenheten/ andre kan se deg. 

I tillegg kan du bli anmeldt for skadeverk dersom du urinerer på andres eiendom/eiendeler. Videre kan du anmeldt for blotting.

Straffen for urinering på offentlig sted er et forelegg (bot). Hvis du vedtar forelegget, betaler du bare boten innen fristen og så er saken ute av verden. Hvis du velger å ikke vedta forelegget må du i retten. Ut fra det du beskriver høres det ut som om dette er en såpass klar sak at jeg ville ha vurdert å bare vedta et eventuell forelegg. 

Størrelsen på forelegget varierer etter det jeg har forstått etter hvor i landet man har begått dette lovbruddet. For eksempel er standardsatsen i Oslo visstnok kr 4000, mens den i Kristiansand og Stavanger er på hele kr 8000.

Dersom du blir ilagt et forelegg vil dette registreres i bøteregisteret, og det vil fremkomme av den uttømmende politiattesten. Men forholdet vil ikke vises på den vanlige politiattesten.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit