Hopp til hovedinnholdet

Er vekten min normal, eller er jeg overvektig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 13 år, er 164 høy og veier 67 kg. Jeg trener 2 ganger i uka, med gym blir det 4 ganger. Jeg spiser variert, men avatil så kan det skje at jeg spiser godteri i ukedagene (egt litt ofte, skal slutte med det). Jeg spiser uansett sunt tilvanligt. Jeg har mye muskler. Så jeg lurte på om jeg er overvektig eller om vekten min er normal og tips om hvordan jeg kan gå ned hvist den ikke er normal ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Din BMI (vekt/(høyde x høyde)) er 24,9, noe som er i øvre del av normalområdet, på grensen til overvekt. Men muskler veier mer enn fett, og hvis du har mye muskler så vil du ha en høyere BMI enn en som ikke har muskler. Jeg synes derfor ikke du skal bruke dette tallet som utgangspunkt for å slanke deg. Jeg anbefaler deg heller at du tar opp dette med foreldrene dine, eller evt helsesøsteren på skolen din, slik at du får gode råd og oppfølging hvs du trenger det. Det er flott at du trener 4 ganger i uken og spise sunt. Og det er jo helt i orden å spise litt snop på lørdager, men det kan være lurt å unngå det på hverdager. Vi gir ikke direkte slankeråd på ung.no, men jeg legger ved noen artikler som du bør lese. Og så anbefaler jeg deg som sagt å ta opp dette med helsesøster eller foreldrene dine.

 Vennlig hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit