Hopp til hovedinnholdet

hvordan stoppe med selvskading?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 14 år gammel gutt, og jeg driver med selvskading. Jeg prøver å slutte å kutte meg, men det er utrolig vanskelig... Jeg har røyket mye, å blitt avhengig, men det hjelper meg ikke med selvskadingen... Så jeg lurte på om noen tips, på hvordan jeg kan klare å stoppe?... Det har blitt som en slags medisin for meg å kutte meg.. Jeg klarte å stoppe å røyke, det er bare kuttingen jeg ikke klarer å stoppe med..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er leit å høre at du strever med selvskading. Du virker motivert til å stoppe med det, og det er flott! Du har nok en del viljestyrke i deg siden du klarte å slutte med røykingen. Da vet du at du kan klare ting hvis du går inn for det, og det er et bra utgangspunkt.

Det er veldig vanskelig for mange å slutte å skade seg selv. Kroppen lager stoffer for å takle smerten som ligner litt på morfin. Dette gjør at i tillegg til å hjelpe mot vonde følelser blir man litt avhengig av å drive med selvskading.

Selvskading handler ofte om å forsøke på å takle kaotiske og uutholdelige følelser. Når man vil slutte å skade seg selv, blir det viktig å finne ut hva som ligger bak alle disse følelsene. Å klare å sette ord på det som er vanskelig er et viktig skritt. Da kan følelsene bli satt mer i system, og det blir lettere å forutse dem og ta tilbake kontrollen. 

Du må prøve å finne en voksen som kan hjelpe deg, de fleste syns det er for vanskelig å klare det helt alene. Mange har god hjelp av helsesøster eller sosiallærer, men synes du det er vanskelig å ta kontakt med noen på skolen kan du ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Der har de både helsesøster, lege og ofte psykolog. Det er ikke ventetid der og det er gratis. Du kan også be om hjelp til å få time hos legen din. Legen vet hvilke tilbud som fins der du bor.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnr. 116 111, det er gratis og anonymt. Der kan du få mer konkrete råd. 

Se også artiklene nedenfor.

Lykke til! Håper du finner god hjelp!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit