Hopp til hovedinnholdet

Mamma sier at hun må skjekke mine sosiale medier og private meldinger fordi jeg er under 18 ikke er myndig.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Mamma sier at hun må skjekke mine sosiale medier og private meldinger fordi jeg er under 18 ikke er myndig. Jeg syns det overhodet ikke er greit og vil ha det for meg selv... Finnes det ingel regler og lover som tilsier at hun ikke kan gjøre det? Jeg må jo kunne chatte med kjæresten om private ting uten at hun skal kunne vite det neste dagen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt riktig at du har rett på privatliv. Det står i barnekonvensjonen. Jo eldre et barn er, jo mer rett har barnet til privatliv. Utgangspunktet er derfor at foreldrene dine ikke har anlending til å snoke i tingene dine. Det er vanlig at 15- åringer får ha hemmeligheter. Det gjelder også sosiale medier og mobil.

Men det er et unntak. Foreldrene dine har rett til å gripe inn hvis de har en reell bekymring for deg eller det du driver med. Hvis foreldrene dine skal sjekke dine private ting, må de begrunne hvorfor de er bekymret. De kan ikke gjøre det bare for å være på den sikre siden.

Det beste er å snakke sammen. Ofte kan det være lurt å gå inn sammen, i stedet for at foreldrene dine "snoker". De må uansett gjøre dette på en måte som er ok.

Det høres uansett lurt ut å ta en ordentlig prat med foreldrene dine om dette. Finn tips til samtalen i artiklene som er vedlagt.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit