Hopp til hovedinnholdet

Jeg tegnet hakekors, og nå har hybelvertene anmeldt dette. Det var bare tull, hva skjer nå?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! For noen dager siden skulle jeg og besøke en venn av meg, men det var ingen hjemme. Jeg bestemte meg da for å spille et puss mot vennen min. Jeg laget et hakkekors av grusstein som lå utenfor. Problemet nå er at hybelvertene som vennen min bor hos, har anmelt dette. De vet ikke at det var jeg som laget det, men det gjør vennen min. Familien min vil bli så skuffet over meg vis de får vite om noen, og jeg har derfor ikke sagt ifra Er det jeg har gjort ulovelig? hva kan skje? og vil politiet kontakte foreldrene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Straffelovens § 185a setter forbud mot hatefulle og diskriminerende ytringer, og spesifiserer direkte at bruk av symboler skal regnes som ytringer. Loven presiser imidlertid at det som menes med en hatefull eller diskriminerende ytring er å ”true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringakt overfor noen” på bakgrunn av hudfarge, etnisk/nasjonal opprinnelse, religion/livssyn eller homofile legning".

Bruken av et symbol må altså ha en hensikt og være rettet mot noen. Slikt sett kan bruk av hakekors ofte være i strid med rasismeparagrafen, men hakekors i seg selv ikke er forbudt. Det vil avhenge av hvilken sammenheng det blir brukt i. Hvor grensen går, må anses som uavklart.

Jeg skjønner at du mente å spille vennen din et puss, men samtidig er det viktig å huske på at loven er slik for en grunn. For svært mange vil det kunne oppleves som veldig støtende og skremmende å møtes av et slikt symbol utenfor huset sitt. Du kan forsøke å snakke med hybelvertene og forklare hva som skjedde, men det er vanskelig å vite hvordan de vil reagere. På samme måte kan du også oppsøke politiet og forklare dem din side av saken, men da er det nok en stor sjanse for at de tar kontakt med foreldrene dine. Det beste er kanskje å være i forkant og snakke med foreldrene dine om hva som har skjedd.

Det er vanskelig å vite hvordan denne saken vil falle ut for din del, det er avhengig av hvordan du velger å reagere. Dersom de finner ut at det er deg, er en dom som nevnt avhengig av hvilken hensikt du hadde. Uansett hva du gjør, er det viktig at du er ærlig – det kan både hjelpe deg og medvirke til at folk i nabolaget ikke unødig går rundt og er redde for folk med ekstreme holdninger.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit