Hopp til hovedinnholdet

Taushetsplikt.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål angående taushetsplikt. Slik jeg har forstått det har helsesøster taushetsplikt så lenge hun ikke tror informasjon burde bli sagt videre til foreldre? Jeg har tidligere opplevd at helsesøster har gitt videre informasjon som jeg ikke har vært ok med. Denne informasjonen syns ikke jeg at var truende mot meg eller spesielt viktig å fortelle videre. Jeg lurer derfor på om jeg kan prate med helsesøster om ting, og stole på at den informasjonen blir i mellom oss, uansett hva jeg sier?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.
Du kan, som en hovedregel, tenke at du kan snakke med helsesøster om det du har behov for, og at det som sies blir mellom dere. Det finnes, slik du selv sier, noen unntak. Det handler om at helsesøster har meldeplikt i forhold til noen forhold. Enkelte ganger forteller barn/ungdom ting som handler om rus, omsorgssvikt, vold eller overgrep og disse tingene må helsesøster melde. I tillegg vil helsesøster si i fra til foreldre hvis det helsesøster får vite gjør at foreldre må informeres for at de skal kunne ta vare på barnet sitt.

Når det gjelder helserelaterte utfordringer som ungdom tar opp med helsesøster etter at de er fylt 16 år så kan ikke helsesøster si dette videre til foreldre, uten videre. Det kommer av at man er helserettslig myndig når man er 16 år.

Når helsesøster snakker med en ungdom, og helsesøster tenker at noe må sies videre bør dette alltid gjøres i samråd med ungdommen.

Jeg håper at du fikk svar på spørsmålet ditt.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit