Hopp til hovedinnholdet

Hun er livredd for blodprøver

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 13. Jeg er livredd for sprøyter og jeg blir helt kvalm av og tenke på det. Den siste tiden har jeg gått rundt å vert litt små svimmel, spesielt på trening. Hvorfor?? ( trener 6 dager i uken... svømming) . Mamma har sagt at jeg burde bestille en time hos legen å ta en prøve å se om det er noen vitaminer jeg mangler eller om det er diabetes osv... Men jeg klarer ikke å ta sprøyter og spesielt ikke BLODPRØVER. Jeg klarer det bare ikke og det har jeg aldri gjort. Har tatt vanlige sprøyter med tvang, men aldri en blodprøve. Sier det til mamma og pappa at jeg ikke vil ta en men de sier bare imot meg, og de sier bare at det ikke gjør vondt men det er jeg helt imot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sånn som jeg er nå burde jeg ta en prøve eller er det ikke noe vits? Å er det noen tips for først gang viss jeg må ta en??? håper veldig på et raskt svar!! Hilsen en LIVREDD jente som sannsynligvis må ta en Blodprøve!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Når jeg leser det du skriver, så forklarer du jo veldig tydelig at du er redd for blodprøver. Du er rett og slett nærmest "livredd" for blodprøver du... Du er ikke alene om det. Men det er hjelp å få! Jeg tenker at problemet ditt kan være litt todelt. Det ene problemet ditt er at du er mye svimmel. For det tenker jeg at det kan være fornuftig å snakke med noen, enten legen din, eller også helsesøster på skolen din kan være behjelpelig. Det er mye man kan snakke om og finne ut av uten at man trenger å ta blodprøver. Hvis det likevel er behov for å ta blodprøver så kan man forberede seg godt på det, og det er mange som er veldig gode på å ta blodprøver, og som har god erfaring på det å komme over skrekken det er å ta blodprøver. Det er sjelden det haster så veldig å ta blodprøver så man ikke rekker å forberede seg godt. Selvom det kan ta lang tid. Det finnes også et slags plaster man kan ha på som inneholder bedøvelsesmidler slik at du ikke kjenner så godt at du blir stukket. Dette plasteret får du kjøpt på apoteket.

Jeg tenker at det kan være lurt å bestille en time hos legen din. Snakk med legen din og finn ut hva som skal til for å finne ut av hva som feiler deg, og evt. hvordan du skal kunne klare å ta en blodprøve på sikt.

Jeg øsnker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit