Hopp til hovedinnholdet

Snus og geografisk tunge

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om man kan få geografisk tunge av snus? Hvis man snuser hva skjer med tunga di da? Jeg snuser, men har hatt geografisk tunge siden jeg var liten tror jeg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om snus kan forårsake geografisk tunge. Jeg kan dessverre ikke svare deg på om det har noen sammenheng. Men vi vet at snus er skadelig for tenner og tannkjøtt. Nedenfor kan du lese hvordan snus påvirker munnhelsen din.

Bruk av snus kan føre til misfarging av tenner og tannhalser. Tannkjøttet i området der du plasserer snusen kan trekke seg tilbake. Dette gir ekstra lange tannhalser og ising i tennene. I tillegg virker snus irriterende på slimhinnen og kan gjøre at slimhinnene forandrer seg. Det kan utvikles en fortykkelse i munnslimhinnen der snusen plasseres, en «snuslomme». Dette kan leges av seg selv dersom du slutter å bruke snus. Dette er noe av grunnen til at tannleger ofte kan se hvem som snuser. Hvor lenge man må bruke snus før slike skader eller forandringer i munnhulen skjer, er individuelt.

Ovenfor har du lest litt om hva snus kan gjøre med tennene og tannkjøttet ditt. Hva tenker du om at du kanskje kan få disse plagene i munnen din? Hvis du er bekymret for tungen din, kan du ta kontakt med helsesøster. Helsesøster har taushetsplikt.

Hvis du ønsker å lese mer om snus og helseskader kan du ta en titt her.

 


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit