Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min sliter.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg visste ikke helt hvor jeg skulle putte dette emnet, om vennina mi. Men hvertfall, hun sliter. Hun sier til meg at hun er stygg og feit og dritt og slem osv. Bare negativt. Hun selvskader, og noen ganger snedre hun meg bilder av det, og hun klager på seg slelv. Hun er min aller beste venn og jeg vil hjelpe henne men vet ikke hvordan. Jeg prøver å snakke med henne men ingenting fungerer. Jeg har også vært deprimert, og gått i terapi. Hun er vanligvis en skikkelig god venn men hun er ikke en god venn i det hele tatt nå lenger(jeg fortsår jo det men..) hun vet at jeg ikke tåler triggende ting som å se bilder av skarpe gjentander/kutt/blod men alikvel sender hun det. jeg vil be henne slutte, men da kommer hun til å få dårlig samvittighet og si hun er slem igjen. Jeg sliter med megselv men jeg sliter også med henne, for jeg vil være der for henne men jeg vet ikke hvordan når jeg i tilleg bor 4 timer unna. Hun sier at hun driter i meningene mine om hvordan hun er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det du forteller om her kan mange ungdommer kjenne seg igjen i. Når man har venner som sliter er det vanskelig, og det gjør det enda vanskeligere når man hele tiden får høre om negative tanker, samt at man får se bilder av, for eksempel, selvskading.

Du er en god venn som bryr deg, men det er viktig at du tar vare på deg selv i dette også. 

Særlig er dette viktig i forhold til at du skriver at du selv har hatt det vanskelig.

Jeg tenker at venninnen din har behov for hjelp i forhold til selvskadingen, og til å utforske og avsløre den negative tenkningen. I den situasjonen du beskriver bør foreldrene til denne jenta vite om hvor vondt hun har det, slik at de kan hjelpe og støtte henne. Kan du si i fra til foreldrene til denne jenta?

Hvis du ikke kan det vil det da være mulig å si til denne jenta at hun bør snakke med helsesøster for å få hjelp?

Ofte er det slik at de som sliter ikke tenker at de vil ha hjelp. Mitt råd vil nok da være at du snakker med mammaen din om det du opplever, slik at eventuelt mammaen din kan snakke med mammaen til venninnen din.

Kan hende tenker du at det ikke går an fordi da blir venninnen din sint. Imidlertid er det viktig at du ikke skal føle ansvar for hvordan venninnen din har det. Noen ganger kan ungdom skade seg alvorlig når de selvskader seg, og det er viktig at ungdom får hjelp når de sliter. 

Jeg forstår at det er vanskelig å være i den situasjonen du beskriver her. Det er, som sagt, viktig at venninnen din får hjelp og du bør du si i fra til en voksen som kan sørge for at hun får hjelp. Videre er det viktig at venninnen din ikke sender deg bilder av selvskadingen. Hvis du tenker at du ikke kan si det til henne er det da mulig at du kan prøve å finne en måte å skjerme deg på?

Jeg legger ved noen artikler som kan være til hjelp.

Ta vare på deg selv!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit