Hopp til hovedinnholdet

Har jeg ADHD?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har vanskeligheter med og konsentrere meg, blir sur veldig lett, blir syykt hyper når jeg først er hyper osv. Kan dette være ADHD? Når jeg har leseprøver, så må jeg OFTE lese den samme setningen fler ganger fordi jeg ikke klarer og konsentrere meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.

Jeg forstår, ut fra det du forteller at du har det utfordrende. Vi kan ikke stille diagnoser her på ung.no, og det er derfor viktig at du får hjelp av foreldrene dine til å kontakte fastlegen. Fastlegen vil da henvise deg videre til en vurdering hos en spesialist.

For å få diagnosen ADHD vil en spesialist vurdere symptomer du har knyttet til uoppmerksomhet og aktivitet.

Du har symptomer som man lett kan tenke at handler om ADHD, men det er viktig at du får en vurdering, slik at du ikke får feil diagnose og feil hjelp. Når du eventuelt får diagnosen ADHD så bør du, foreldrene dine, skolen, helsesøster og PPT komme sammen og finne ut hvordan din skolehverdag kan bli best mulig. Det betyr også at læreren må tenke på hvordan du skal kunne få vist hva du kan på prøver, for eksempel. 

Hvis det skulle vise seg at du ikke har ADHD vil det uansett være viktig at du får tilrettelagt undervisning, og hjelp i forhold til det du opplever som utfordrende på skolen.

Det blir derfor viktig at du og foreldrene dine snakker med læreren om hva du strever med.

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen for å høre hvordan du kan få hjelp.

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit