Hopp til hovedinnholdet

Lar folk komme nær meg, men jeg blir fort avhengig av folk. Det sårer meg og går ut over min selvtillit.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente fra Oslo som trenger hjelp! Jeg har alltid følet meg ensom gjennom alle disse årene derfor gir jg sjanser til gutter sånn at de kan komme nær meg, men problemet er at jeg blir fort avhengig av folk og det sårer mg innerst inne. Har store forventninger angående dem. Har opplevd masse vært gjennom voldtekt men stoler fortsatt på gutter. Møter dem osv. Jeg føler mg lett å få, billig. Vet ikke hvordan jg skl leke kostbar. Sliter veldig med det. Går utover min selvtillit.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut å håndtere den situasjonen du forteller om. Du sier du har opplevd masse - blant annet en voldtekt. Dette er en svært alvorlig hendelse i livet, og noe som preger hvordan vi har det med oss selv og andre rundt oss. Det kan ta lang tid å kjenne seg sterk og trygg etter en voldtekt. Det kan være vanskelig å trekke grenser mellom seg selv og andre, og følelsen av å bli avhengig av andre for å føle seg bra, er ganske vanlig i slike tilfeller. Dette skjer fordi man "mister" seg selv litt, og stoler ikke på at man er bra nok som vi er.

Jeg syns ikke du skal tenke på hvordan du skal leke kostbar eller gi sjansen til gutter du egentlig ikke vil være kjæreste med. Jeg syns du først og fremst skal starte å jobbe med å bli trygg på deg selv! Dette er lettere sagt enn gjort. Men det er helt avgjørende for å kunne få et godt forhold til andre mennesker rundt, ikke minst gutter du liker. Du trenger å bli glad i deg selv for at andre skal kunne bli glad i deg. Er du fornøyd med deg selv, vil du tåle mer og lettere sette grenser for deg selv slik at du ikke føler deg "lett å få, eller billig", som du skriver.

Det er mye du kan gjøre selv for å få bedre selvtillit og bedre selvfølelse. For det første må du være villig til å gjøre noe med det. Det kreves en innsats og arbeid, men det går. Det første du bør gjøre er å snakke med noen om det du forteller om her. Ettersom du sier du sliter veldig og at du føler deg ensom, anbefaler jeg deg å ta kontakt med f.eks ungdomshelsestasjonen der du bor. Der jobber det helsesøster, psykolog og lege. De jobber med slike problemstillinger du beskriver og de kan snakke med deg om dette. Eller de kan henvise deg videre dersom dere blir enige om at dette er lurt.

Jeg legger ved noen artikler som handler om selvtillit og selvfølelse, og om hvordan du kan hjelpe deg selv på å bli tryggere og mer glad i deg selv. Jeg håper du finner noen gode tips der. I tillegg håper jeg du oppsøker noen å prate med, og at du får det bedre snart. Lykke til!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit