Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, gutt 14 år. I det siste halvåret har jeg fått et mer og mer deprimerende liv. Når jeg var liten handlet ikke alt om å være best eller vise seg frem. Jeg har nå spilt fotball i rundt 9 år, og først nå syntes jeg ikke det er gøyt lengre. i mine første år var alt helt fantastisk, vi spilte rett og slett for gøy, Men nå konkurerer alle mot hverandre. Alle jeg gikk på lag med før har nå sluttet eller bytett lag. På skolen går heller ikke ting så bra, karakterene går nedover har et snitt på 3,5. Og gjør alt jeg klarer på skolen. I tilegg har jeg nå fått vite at jeg har havnet på 3. Laget i fotball fordi jeg ikke har vært på treninger den siste tiden. akkurat nå er livet mitt rett og slett et helvete. Har ingen ide om hva jeg kan gjøre, plz hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller at du i det siste har opplevd at ting er vanskelig. Det høres ut som at du kjenner på press og stress i forhold til å være best både på skolen og treningen. Dette tror jeg mange ungdommer kan kjenne seg igjen i, og for noen kan dette gjøre at de blir deprimert.

Det er bra at du gjør så godt du kan på skolen. På fotballen har du kommet på 3. laget og det kan sikkert være vanskelig for deg. Jeg tror at mange tenker som deg at det var artigere med idretten når det bare var gøy, og ikke så mye fokus på prestasjon. Hva skal til for at du skal kunne tenke at det viktigste med treningen er at det er gøy, ikke hvilket lag du er på?

For å få hjelp tenker jeg at du bør snakke med foreldrene dine, slik at de kan støtte deg. Det kan også være viktig at læreren vet at du synes at skolen er utfordrende nå. Kanskje læreren kan være en støtte for deg? Videre vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster. Gjennom samtale kan du se hvordan du kan få det bedre.

Hvis det er slik at du er deprimert så kan du få hjelp til å endre tankemønsteret ditt. Ofte vil man tenke negative tanker hvis man er deprimert, og disse kan man endre ved å få litt hjelp. 

Ved å lære andre måter å tenke på vil du kunne kjenne at du får mer positive tanker om deg selv og andre, samt hva du får til. I tillegg kan du lære deg mestringsstrategier som vil gjøre at du får det bedre. 

I forhold til å ha god fysisk og psykisk helse er det viktig med sunn mat, regelmessige måltider, noe fysisk aktivitet, det å være med venner, samt nok søvn, for å nevne noen faktorer.

Jeg legger ved noen artikler under som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit