Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor må jeg ha en eksamen til?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. jeg lurer på noe som gjør meg sur av å tenke på. Ifjor gikk jeg 3.videregående, i allmenn. så kom jeg opp i kjemi eksamen. jeg fikk 1, så måtte jeg ta prøve igjen i jul. men så besto jeg ikke dessverre. nå skal jeg ta eksamenen i juni, men det står at jeg må ta det både skriflig og muntlig? HVORFOR? jeg skal jo bare ta eksamenen jeg mangler? hva er greia og ta muntlig? og hva skjer hvis jeg bare ta den som er skriflig da? kan jeg ikke søke på høyskole? Jeg MÅ bestå kjemi for å søke ingeniør fag. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du fikk en standpunktkarakter, men strøk på eksamen, skal du få mulighet av skolen til å melde deg opp til samme type eksamen på nytt som elev. Det er gratis. Hvis du består kommer både standpunktkarakteren og den nye eksamenskarakteren på vitnemålet ditt, og faget regnes som fullført.

Hvis du ikke møter eller stryker på nytt, får du ikke flere muligheter til å fullføre faget som elev. Du må da ta faget som privatist, det koster 1000,- pr. eksamen for fag du ikke har bestått. Eksamenskravet for privatister kan være annerledes enn for elever, det finner du i læreplanen.

Som privatist i Kjemi 2  må du opp til både skriftlig eksamen og til muntlig-praktisk eksamen, og faget er ikke fullført før begge er bestått. Standpunktkarakteren og den gamle eksamenskarakteren faller da bort, og kun de nye eksamenskarakterene kommer på vitnemålet ditt. 

Håper det var oppklarende. Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit