Hopp til hovedinnholdet

Bestevennen min kutter seg og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Okei.. Altså bestevennen min kutter seg og vil ikke si til meg når hun har det vondt hun lukker seg alltid for meg.. Jeg har sagt til henne at hun må stoppe men hun hører ikke på meg å hun blir egnt bare sint på meg.. Å hun skal alltid vite når jeg har det sånn (bare jeg kutter meg ikke) jeg syntes det er for folk som ikke greier å takle det på andre måter.. Så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er veldig tungt å se at venner strever, og det kan være vanskelig å vite hva man kan gjøre for å hjelpe. Jeg tenker at du allerede er en god venn ved at du viser at du bryr deg og er bekymret for henne, det tror jeg hun setter pris på. 

Du kan ikke selv ta ansvar alene for at hun skal få det bedre, det er viktig at hun får hjelp av voksne rundt seg. Jeg tenker det beste du kan gjøre nå er å oppmuntre henne til å prate med noen om hvordan hun har det, for eksempel med en voksen i familien.  Han kan også søke hjelp hos helsesøster på skolen sin eller Helsestasjonen for ungdom der dere bor. Det kan hende at hun ikke ønsker dette, men hvis du oppmuntrer henne, kan han kanskje vurdere det på nytt. Hvis du vil, kan du også kanskje tilby deg å bli med henne til helsesøster hvis han ønsker det?

Det er mange grunner som kan ligge bak selvskading, men ofte er det en måte å takle vonde og intense følelser på. Det er ikke så lett snakke med andre om og forklare, men vi vet at det er til hjelp og at åpenhet er det beste. 

Hvis du blir mer bekymret for henne, tenker jeg at du også kan dele dine egne bekymringer med noen, for eksempel foreldrene dine, lærer eller helsesøster. Kanskje kan de ha noen gode råd til deg?

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info og tips. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit